13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Rózsa György, műsorvezető, szerkesztő, producer.

Csöndesebb az életem

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?
– Mindegyik, amikor még együtt volt a családunk. Aztán 21 évvel ezelőtt váratlanul elragadta a sors a fiatal, csodálatos feleségemet, azután sorban elment az édesapám, a kistestvérem, az édesanyám – a születésnapok azóta nem ugyanazt jelentik. Kivétel Csilla lányunk és kis­unokánk, Ádám születésnapja, azokon újra kisüt a nap.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Ötvenhárom éves koromig patakzó életem volt. Egészséges, jókedvű, gondtalan voltam. Éreztem a családom, a barátaim és a nézők szeretetét, jöttek az elképesztő sikerek, „az ország Rózsa Gyurija” lettem. Most csöndesebb életet élek. Sajnálom a meg nem valósult műsorötleteimet. Akad jócskán.

 3. Mit szeret önmagában?
– Erre azt illene válaszolni, hogy ezt mondják meg a barátaim és a tévénézők. Szerénytelenül – ha muszáj – talán az édesanyámtól örökölt jókedvemet, az édesapámtól örökölt emberszeretetemet és a szívós küzdőképességemet emlí­teném.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Az árulást tartom az egyik legnagyobb bűnnek. Különösen, ha olyan árul el, akiben megbíztam, illetve életemnek olyan pillanatában árul el, amikor nagyon mélyen vagyok. Bosszantanak a percemberkék, akik semmicske tudással és kapcsolataik tehetségével elhiszik magukról, hogy Valakik.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Karikó Katalinnal. Fantasztikus lenne átérezni, hogy megmentettem a fél vi­lágot.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– Először azt választanám, hogy a balesetem után teljesen rendbe jöjjön a lábam, és ugyanúgy tudjak bolyongani a világban, mint eddig. Több bakancslistás kötelezettségem is van. Ha a Covid engedi, mindenképpen szeretnék elzarándokolni a Taj Mahalhoz a feleségem emlékére. Utána jöhet Rio, a Halong-öböl és Angkor Wat, aztán az Amerikai Egyesült Államok nemzeti parkjai, Mexikó és Burma.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– Csak számomra értékes tárgyakat őrzök. Nagyon gyakran lapozgatom a családi fotóalbumokat, újra és újra megnézem a nyaralásainkról készült videókat. A nappaliban egy antik asztalon kü­lönleges becsben van az a fotóalbum, amelyiket a lányom állított össze a közös afrikai szafarinkról. Az volt a gáláns ajándéka, hogy a 70. születésnapom al­kal­mából elvitt a Serengetibe és a Ngo­ron­goróba, gyerekkori álmaim vadleseire.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– Érdemtelen, valamint jellemtelen emberek felesleges meghallgatására.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– Sajnos, úri őseimtől nem birtokokat örököltem, hanem dzsentroid vonásokat. Nem tudok spórolni, szeretek utazgatni, jó éttermekben a barátaimmal vacsorázni, ahogy József Attila írja: „jó ruhában járni-kelni”, kávéházban üldögélni, hölgyek­nek virágot venni. S akikre semmi pénzt nem sajnálok: a lányom és a kisunokám.

10. Szokott-e jótékonykodni?
– Az egyik 1 százalékomat minden évben a katolikus egyház kapja, a másik 1 százalék pedig a Heim Pál Gyermekkórházé. Ott mentették meg a héthetes kislányom életét egy gyors műtéttel, soha nem felejtem el a csodájukat. S bár sokan helytelenítik, gyakran adok a piros lámpáknál a Fedél Nélkül újságot árusítóknak.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Erre nehezen tudnék válaszolni, képtelenség lenne egyvalakit kiemelni. Hatéves korom óta szenvedélyesen olvasok. Mostanában meg újraolvasom a kedvenceimet. Shakespeare-drámák, Bulgakovtól A Mester és Margarita, Hasek Svejkje, Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődés és a Félkegyelmű, József Attila versei, Sütő András Csillag a máglyán című drámája – mind ott várnak az ágyam mellett.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?
– Egy közös, szeretetteli kép a lányommal.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– Hosszú évek óta a kedvenc állatom a fekete párduc. Titokzatos, sejtelmes, varázslatos mozgású, fenségesen szép. Órá­­kig simogatnám, de érzem a veszélyt.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Csilla tett fel rá egy mágnest: „A dolgok szépsége a szeretetben rejlik.” Mellé tenném, ha lenne egy Shakespeare-idézetes: „Ha még úgy versz is, tudd meg, balszerencse, én annál inkább kacagok szemedbe.”

Rózsa György műsorvezető, szerkesztő, producer Kaposváron érettségizett, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott magyar–orosz szakos tanárként. Televíziós pályafutása az MTV gyermekosztályán kezdődött 1971 nyarán. 1980-ban Vitray Tamástól átvette a Kapcsoltam című televíziós játékot, amellyel nagy közönségsikert aratott, majd jött a 17 évig tartó Leg-leg-leg című műsora; ezenkívül különféle sportágak közvetítései fűződnek a nevéhez. 1993-ban kinevezték az MTV vetélkedőit, varietéit és vegyes szórakoztató műsorait gyártó szerkesztőség élére.

Tavalyelőtt jelent meg a Nem kapcsoltam című memoárkötete. 2001-ben megkapta a Magyar Televízió Életmű-díjat, 2006-ban pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.