Egy hidegtűrő ember

13 plusz 1es kérdéscsokrunkat ezúttal Németh Lajos meteorológus válaszolja meg.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2021. 02. 13. szombat2021. 02. 13.

Kép: Németh Lajos 2016.07.06 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egy hidegtűrő ember
Németh Lajos 2016.07.06 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Az ötvenedik, mert akkor életem első maratonfutását kaptam ajándékba – természetesen magamtól és azoktól, akik szorítottak értem. Ez 2000-ben történt, felejthetetlen 42 km!

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem. Az az igazság, én hiszek abban, hogy az ember sorsa valahol meg van írva, és én e forgatókönyv szerint éltem, élem az életemet. Nem érzem úgy, hogy kihagytam volna valamit.

3. Mit szeret önmagában?

– Talán a céltudatosságomat. Azt, hogy előre megtervezve dolgokat, célt tűzve ki magam elé próbálom úgy irányítani az életemet, hogy ezek megvalósuljanak.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Például egy husánggal! Továbbá azzal a kérdéssel, amit 45 éves szakmai pályafutásom alatt rendszeresen és rögtön feltettek nekem ismerősök-ismeretlenek, úton-útfélen, ha találkoztunk: milyen idő lesz, Lajos? Ez az érdeklődés általában megelőzte a „hogy vagy, Lajos?” kérdést is. Mintha nem lehetne számtalan módon elérni az időjárás-jelentést, és én lennék a titkok tudója.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– A legkisebb, most 9 éves Berta unokám bőrébe szeretnék bújni: nagyon kíváncsi lennék, hogyan tekint rám, mit gondol a nagypapáról.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Nem vagyok utazós fajta, de még az aktív ötvenes éveimben is szerepelt a bakancslistámon három hideg hely: az északi-sarki örök hó birodalma, Grönland és az Antarktisz; főleg az utolsó vonzott nagyon. Hetvenévesen élőben már biztosan nem, de virtuálisan sokat utazom oda. Látszik, hogy nem vagyok mediterrán típusú!

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Még aktív meteorológus koromban a kollégáktól kaptam születésnapomra egy vicces, távolba látó szemüveget annak érdekében, hogy minél pontosabb előrejelzéseket készítsek – ezt a mai napig őrizgetem, sőt, néha fel is veszem!

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Sajnálom én egyáltalán valamire is?! Nemigen. Például a vásárlás kétségkívül időrablás, de szükséges rossznak tartom. Merthogy én még a Mézga család Köbüki bácsija vagyok – az ükapa ükapjának az ükapja, azaz ük a köbön –, aki bemegy az üzletbe, megtapogatja az árut, és beszélget az eladókkal, ami bizony viszi az időt.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az egészség megóvására. Ebbe beletartozik többek között a sportolás, kirándulás is. Meggyőződésem, hogy minden megvásárolható pénzért, csak az egészség nem – ezt nekünk magunknak kell karbantartanunk. Az idő múlását nem lehet megállítani, ám az idő múlása okozta negatív hatásokat igenis lehetséges lassítani sportos életmóddal.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Amikor még adót fizettem, hithű katolikusként a katolikus egyház javára és a mentőszolgálatnak ajánlottam fel. A mostani vírushelyzetben még inkább hősöknek tekintem a mentősöket.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nincs abszolút listavezető. Egyetemista koromban a Rejtő-könyveket faltam, életem során sok Jókai-regényt olvastam, és emlékszem Moldova-korszakra is. Történelemrajongóként pedig az I. és a II. világháborút boncolgató könyveket, a résztvevők memoárjait kerestem mindig, mert a személyes élményeik által kivittek engem is a csatatérre, a küzdelmek sűrűjébe.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Egy hegyes, sziklás, síelős kép – a legforróbb nyári napokban is hűsít a látványa, és beindul a nosztalgiagépezet: bárcsak tél lenne!

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Naná, hogy a jegesmedvét! Végtelenül sajnálom őket azért, mert a globális felmelegedés miatt az egyik leginkább veszélyeztetett populáció.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Amikor még aktívan dolgoztam, ki volt írva egy József Attila-idézet: „Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes.” Ez az én ars poeticám.

Németh Lajos, a tv2 egykori meteorológusa skandináv típusú, hidegtűrő ember, aki utálja a meleget. A leghidegebb, amit eddig megélt: egyszer Lappföldön síeltek, túl az Északi-sarkkörön, és a szálloda előtti téren a digitális hőmérő –34 fokot mutatott. Vagyis egy fokra volt a magyarországi minimumrekordtól. Két gyermek édesapja; a lánya Finnországban él a családjával, Helsinkitől majd’ ezer kilométerrel északra – a meteorológus azt mondja, az a neki való hely! Ötszörös boldog nagypapa, aki tavaly töltötte be a 70. életévét.

 

Ezek is érdekelhetnek