13 plusz egy kérdésünkre e számunkban Raj Ráchel cukrász, tortadizájner válaszol.

Ezer fokon égne már a tortadizájner

 1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– A harmincadik. A férjem a barátaival szervezett egy szerenádot. Valami átlátszó indokkal elküldött otthonról, és amikor hazatértem, egyszer csak megszólalt a zene. Poénból mindenki álarcot viselt, s a végén egy hatalmas virágcsokrot kaptam tőlük. Nagyon megható volt! Amúgy is imádom a bárzenét, a férjem szokott játszani régi sanzonokat, örökzöldeket, Karády-dalokat.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életé­ben?

– Legjobban a koronavírus-járvány alatt elvesztegetett időt sajnálom. Mindig ezer fokon égek, ami most nem megy, pedig annyiféle dolog jár az eszemben. Nemcsak magamért aggódom, hanem azokért a tehetséges emberekért, köztük színészekért, zenészekért, séfekért, vendéglősökért, akiknek kényszerszünetet kell tartaniuk.

3. Mit szeret önmagában?
– Az állhatatosságomat, a kitartásomat. Rendíthetetlenül és elkötelezetten megyek előre, amíg el nem érem a célomat. Nem szoktam feladni egykönnyen.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Azzal, ha az alkalmatlanság lassúsággal párosul. Ez a kombináció nálam teljes mértékben kiveri a biztosítékot. Sajnos nem tudom kikerülni…

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Csodálom azokat, akik szinte hangszerként bánnak a hangjukkal. Közülük valakivel örömmel cserélnék. Szívesen átélném egyszer, hogy milyen lehet tiszta hangon énekelni. Nem is kellene hozzá nézőkkel teli koncertterem.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– Leginkább Párizsba vágyom vissza. Odavagyok a francia konyháért. Egész nap csak ennék. Reggelire, ebédre, vacsorára a legfinomabb ételeket rendelném, ezzel kényeztetném magam.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– Egy színes rajz. Állandóan a szemem előtt van, a kisfiam készítette. Tulajdonképpen egy hamsza, tenyér formájú védelmező amulett. Elképesztően vidám, magabiztos, életerős ábrázolás, látom benne az egész családunkat.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– A tétlenségre, a semmittevésre. Amilyen például a délutáni alvás. Amikor érzem, hogy lüktet az élet, elképzelhetetlennek tartom a leállást. A karanténból egyedül csak a szeretteim profitálnak, mert folyamatosan főzök-sütök nekik. Nevetnek rajtam, miközben persze boldogok.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– Hogy stílusos maradjak: az ételekre, a jó alapanyagokra. Ami nem azt jelenti, hogy ezekhez csak drágán lehet hozzájutni. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit veszünk meg a piacon, mert szemmel látható a minőségbeli különbség az első és másodosztályú áru között is, és nem feltétlenül kerül több pénzbe.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?
– Régebb óta segítem a gyerekotthonokat. Szívemen viselem az állami gondozottak sorsát. Mélyen megérint a kiszolgáltatottságuk, holott ők maguk nem tehetnek a körülményeikről. A veszélyhelyzet előtt rendszeresen bejártam egy budapesti intézménybe, alig várom már, hogy újra mehessek. Csodát persze nem tudok tenni, de az sokat számít, ha az életük egy-egy pillanatát szebbé tehetem, például egy születésnapi tortával.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Nagy kedvencem volt Milan Kundera cseh író. Több regénye is nagy hatást tett rám. Amikor az ember huszonévesen keresi az útját, sok kapaszkodót találhat a legnagyobbak gondolataiban.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?
– Kétféle képet használok. Az egyik a családunk legfrissebb fotója, immár hagyományosan minden évben elkészítjük. A másikon a férjemmel mosolygok az aktuális születésnapomon.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– Ha nagy ritkán az állatkertben járok, az oroszlán láttán mindig elszorul a torkom. Annyira szomorú a tekintete! Legszívesebben leülnék vele szembe, és folyamatosan suttognék neki valamit. Hátha ettől jobbá válna a napja.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Nem idézetek szerint élek. Ha megölelhetem a gyerekeket, vagy ha a férjemtől kapok egy csókot, az sokkal jobban inspirál.

Raj Ráchel cukrász, az ország első tortadizájnere. Divattervezőnek tanult, és elvégezte a gazdasági főiskolát. Eleinte a családi cukrászdában dolgozott, majd 2002-ben önállósította magát. Raj Ráchel Tortaszalon néven három dizájncukrászdája van a fővárosban.

Világrekordot 2012-ben ért el a legnagyobb flódnijával, 2014-ben megkapta Az év cukrásza címet, 2015-ben Az év cukormentes tortája különdíjasa lett, 2017-ben pedig Erzsébetváros Mesterének választották. Műsora volt a Paprika Tv-ben, csodatortái a honlapján is megrendelhetők. Nemrég jelent meg a Boook Kiadó gondozásában az Életem a konyhában című könyve. Férje Maloschik Miklós üzletember, két fiuk van.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.