Rohanó világunkban fontos szerepet tölt be a közösen elköltött meleg vacsora. Ábrahám Mirjám és Vivien egészséges, gyorsan elkészíthető, anyagi helyzettől függetlenül elérhető élelmiszert akart készíteni. Létrehozták a Nógrád megyében párját ritkító Pista Pasta tésztaüzemet.

Házias ízek őrzői Nógrádból

Bizonyára mindannyian emlékszünk dédnagyanyáink kézzel nyújtott házi tésztáira. Minden család megőrizte a receptet, generáció­ról generációra öröklődött a tésztakészítés tudománya. Bár ma már többnyire nem mi gyúrjuk a tésztákat, de az elkészítésükben mindig benne van a háziasszony gondoskodása, aki este meleg ételt tesz az asztalra.

Az Ábrahám család ezekhez a régi hagyományokhoz visszanyúló, egyedülálló termékeket akart készíteni, amiben nincs tartósítószer, adalék- és színezőanyag, csakis liszt és tojás. Durum-, illetve négy- és nyolctojásos tésztákat gyártanak. Van lebbencs, kakastaréj, eperlevél: huszonhatféle tészta készül – az édesapa keresztnevéből eredeztetett – a Pista Pasta rétsági üzemben.

Terveik között szerepel, hogy zöldségalapú tésztaliszt felhasználásával csökkentett szénhidráttartalmú tésztát készítsenek. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészségre. Az alapanyagokat hazai beszállítóktól frissen vásárolják. A mintaboltjuk polcain sorakozó tészták színe minőségi alapanyagokról árulkodik. A klasszikusok mellett stílusos és környezettudatos ajándék tésztadobozok is kaphatók.

Nógrád és Pest megyei kisebb térségekben, rétsági vagy gödi élelmiszerüzletekben is találkozhatunk a Pista Pastával, illetve a lányokkal személyesen a különféle gasztronómiai rendezvényeken, péntekenként a váci piacon, s minden hónapban egyszer Nógrádban.

Huszonhatféle tészta készül a rétsági Pista Pasta üzemben. Fotó: B.Pintér Dalma

Az online árusítás nem érné meg nekik: ha valaki a tésztából nagyobb mennyiséget vesz, az is csak három kiló körül van, a szállítási költség pedig majdnem ugyanennyibe kerül. De akik kérik, kedvességből a lakóhelyükre, Vácra és Verőcére szívesen visznek árut. Fontos számukra a személyes kapcsolattartás, visszajelzés. Többek között ezért járnak piacozni.

Árulni inkább Vivien megy. Napközben a legtöbb időt a tésztagyárban tölti. Ő felel az üzlet kereskedelmi részéért, előbb a rendőrtisztin tanult, majd közgazdász asszisztensként végzett. Jelenleg élelmiszermérnök-hallgató, hogy szakmai­lag még jobban támogathassa a vállalkozásukat. Testvére, a gazdaságért felelős Mirjám pénzügyi–számviteli szakon képezte magát.
Hogy közös és családi, náluk szó szerint kell érteni.

Ugyanis a família kilenc éve együttes erővel hozta létre az Ani-Pall Kft.-t. A vállalkozás elsődlegesen fűrészáru gyártásával foglalkozott, majd amikor gazdaságilag ebben nem tudtak nagyobbat lépni, más irányban gondolkodtak, szerettek volna több lábon állni. Ekkor hozták létre a tésztagyárat. Ma Mirjám férje viszi a fűrészüzemet, a lányok pedig a testhezállóbb – nőiesebb – tésztagyárat.

A két éve működő Pista Pasta létrejöttét alapos szakmai készülődés előzte meg. A lányok mindent maguk álmodtak meg: az olasz automata technológiával működő üzemtől a sokáig tökéletesített tésztarecepten át a márkáig és az arculatig. Rajtuk kívül hárman dolgoznak a gyárban. Az üzem minden szegletében a nőies finomság és precízség uralkodik.

A jövőben a termékeikből szeretnének helyi óvodáknak és iskoláknak is szállítani, s ezzel tovább erősíteni a helyben megtermelt élelmiszerek értékét, a térség boldogulását.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.