13 plusz egyes kérdéssorunkra ez alkalommal Gór Nagy Mária színművésznő válaszol.

Humor is kell az élethez

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?
– Talán a 18., hiszen akkor lettem nagykorú, és úgy véltem, hogy a felnőttséggel valami nagyszerű kezdődik az életemben. Egyébként nem foglalkozom az évek múlásával, és nem ünneplem a születésnapokat, hiszen azok csak számok.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Nem bánok semmit sem. Nem őrizgetek sérelmeket, sebeket a múlttal kapcsolatban. Mindig előre nézek. Azt hiszem, mindent megtettem, ami tőlem telt. Minden úgy történt, ahogy történnie kellett. Nem érzem, hogy bármit elmulasztottam volna.

3. Mit szeret leginkább önmagában?
– Mindent. Megtanultam úgy szeretni magam, ahogy vagyok, hiszen ilyennek teremtett a Jóisten.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– A sunyisággal, azzal, ha valaki nem egyenes. Nem szeretem, ha valaki másképp viselkedik velem szemben, mint a hátam mögött. Nem tűröm a ködösítést; én egyenes ember vagyok, elvárom, hogy más is nyílt lapokkal játsszon, és vállalja a tettei következményét.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Nekem ez az élet jutott, nem hiszem, hogy cserélni szeretnék bárkivel is. Színészként bármikor más bőrébe bújhattam, ezért sincsenek ilyen ambícióim.
6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– Szerencsére elég sok helyen megfordultam már a világban, a bakancslistámon nem szerepelnek kiemelt vágyak ezzel kapcsolatban. Egy biztos, a tengerhez mindig vágyom: legyen napsütés, meleg, finom homokos part, és már indulok is!

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– Sándor Antal szobrászművész barátom ajándéka, egy gyönyörű kis szobor, a Zsámbéki Madonna, amelynek egy példánya a Vatikánban is megtalálható.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– Az üresjáratokra, mint amilyen például a sorban állás hivatali ügyintézés közben. Ezt mindig elfecsérelt időnek érzem.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– A családomra, hiszen ők a legfontosabbak számomra. Nem tudok nemet mondani az unokáimnak, gondoskodó nagymama vagyok.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?
– A szegényeknek, a kiszolgáltatottaknak, akiknek a leginkább szükségük van törődésre és segítségre.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Nem tudom megmondani, mert rengeteget olvasok, „mindenevő” vagyok: vers, novella, regény, csak betű legyen. De Rejtő Jenő biztosan benne van a top 10-ben. Haladok a korral, megkaptam életem első e-book-olvasóját is, amelyre 600 regény van feltöltve.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?
– A gyári beállítás, mert annyira nem értek ezekhez a modern kütyükhöz – számítógép, mobiltelefon stb. –, hogy én nem tudok képet feltölteni.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– Az őzikéket nézegetném naphosszat, mert elbűvöl a kedvességük, a kecsességük, a bájuk, a szelídségük, az ártatlanságuk.

+1. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Hogy ne vegyük olyan véresen komolyan az életet és főleg önmagunkat, nagy kedvencemet, Rejtő Jenőt hívom segítségül, aki azt mondta: „Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan.” Mégis gyönyörű!

Gór Nagy Mária 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Egy évadig a Nemzeti Színház, majd a Thália és az Arizona Színház társulatának volt a tagja. 1984-ben megalapította hazánk első színházi magániskoláját.

A GNM Színitanoda egy Rákóczi úti lakásban kezdte meg működését olyan tanárokkal, mint Mensáros László, Verebes István, Schubert Éva, Pogány Judit, Koltai Róbert, Szurdi Miklós, Kálloy Molnár Péter, Zsurzs Kati. A színitanoda 1993-tól államilag elismert végzettséget adó szakközépiskolának számít, a Tinitanodában pedig az általános iskolás gyerekek készségfejlesztésével foglalkoznak. A Déryné-díjas színésznő két felnőtt fiú édesanyja és négy unoka boldog nagymamája.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.