In memoriam Bogdán László

Portrékönyv jelent meg Bogdán Lászlóról, Cserdi korábbi polgármesteréről, akinek élete 2020 nyarán tragikusan véget ért. Az utóbbi évtizedek legnépszerűbb cigány vezetője volt Magyarországon, pedig csak a faluját irányította.

LakóhelyemVarga Attila2021. 02. 12. péntek2021. 02. 12.
In memoriam Bogdán László

Bogdán László 1974-ben született. Udvarosként kezdett dolgozni, majd monitorokat pakolt, a későbbiekben termelési igazgató lett egy elektronikai üzemben. 2002-ben lett Cserdi önkormányzati képviselője, majd 2006-ban megválasztották polgármesternek.

Az emberek szokásait, gondolkodását, igényszintjét a legnehezebb megváltoztatni, fejleszteni, de Bogdán László képes volt erre. Elérte, hogy falujában megszűnt a bűnözés, a családokban tervezetten születtek meg a felelősen vállalt gyermekek.

Nem válogatott a módszerekben: bevitte a fiatalokat egy látogatásra a börtönbe, hogy nézzék meg, mi vár rájuk, ha nem térnek a helyes útra; kikérdezte a családokat életmódjukról, s kimutatta, hogy túl sokat költenek káros üdítőkre, alkoholra és cigarettára. Az önkormányzat közben erdőt vett, kitermelték belőle a fát, az árából vetőmagot vettek, krumplit vetettek, gazdálkodni kezdtek.

És megvalósult Bogdán László álma a baranyai faluban: 17 hektáron termeltek krumplit, hagymát, káposztát, fokhagymát, és melegházakat hoztak létre. Megyei támogatással elkezdte építeni a világ első cigány helyi terméknek szánt hűtőházát, raktárát, csomagolóüzemét és logisztikai bázisát. Ez a pályázati pénzből létrehozandó üzem rengeteg stresszt vitt az életébe. Szándékai tiszták, őszinték voltak, szókimondása legendás, mégsem tudta feldolgozni a beruházásból eredő problémákat. Öngyilkos lett.

E szívós küzdelmet, a szomorú végkimenetet ábrázolja Dalia László, aki kipróbált, tapasztalt, neves újságíró, volt már főszerkesztő-helyettese országos napilapnak is.

Persze a cserdi csodából nyomok is maradnak majd, a felújított, fürdőszobás házak és az előttük parkoló autók, illetve a pécsi, szentlőrinci üzemekben, a vasútnál és a helesfai öregotthonban dolgozó cigány emberek sem mondanak fel. Miként a szakiskolákban, gimnáziumokban jóra, jelesre vizsgázó gyerekek is kiemelkedhetnek.

Bogdán László gyermekkorában egy piros Ferrariról álmodott. Ezért is lett piros a cserdi hűtőház, a C1, amely az ország és Európa első cigányüzeme lett volna. Volna.

(Kossuth Kiadó)

Ezek is érdekelhetnek