„A csoda mindig a közelben van. Legtöbbször oly közel, annyira a kezed ügyében, hogy egy életen át eszedbe sem jut kinyújtani utána a kezed” – írja Márai Sándor. Hasonlót érez Kaprinyák Nikoletta is, amikor Magyarország vidékeit járja. Évek óta azt vallja, sokszor úgy repüljük át az óceánt a világ mesés helyszíneit kutatva, hogy saját lakóhelyünk értékeivel egyáltalán nem vagyunk tisztában.

Itthoni néznivalók, bejárnivalók

Minden akkor kezdődött, amikor Nikoletta megbízást kapott egy útikönyv szerkesztésére. A Top 50 látnivaló a Kisalföldön című kötet egyediségét az adta, hogy Győr-Moson-Sopron megye legszebb látnivalóit, kirándulóhelyeit egyenként kereste fel, gyűjtötte csokorba.

– A munka nagyon inspirált, hiszen a helyiek büszkén mutatták be különlegességeiket, s végre nem csak a jól ismert és népszerű turisztikai úti célok kerültek reflektorfénybe. A könyv rendkívül népszerű lett, rengeteg visszajelzést kaptunk az olvasóktól. Sokan nem hitték volna, micsoda kincsek rejtőznek akár a szomszéd faluban is. Végül ez gondolkodtatott el: ha a Győr környékiek így vélekednek, valószínűleg az ország többi vidékén is hasonló lehet a helyzet. Többek között ezeknek a nem mindennapi helyeknek a bemutatására jött létre a Csodahelyek Magyarországon csoport és weboldal.

Niki mesterdiplomát kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a férjével négy évvel ezelőtt költözött a fővárosból Győrbe. Évekig vezette a Kisalföld napilap szabadidő-magazinjának utazás rovatát, szerzőként közreműködött a Lisszabon és környéke, valamint a Karintia-útikönyv létrejöttében, emellett több hazai turisztikai portálnál is dolgozott szerkesztőként, így minden szakmai tapasztalatot megszerzett a sikerhez.

– A Csodahelyek Magyarországon csoportot négy évvel ezelőtt hoztam létre. Egy idő után az olvasók mind több fényképes beszámolót küldtek nekem e-mailben, amiket rendszeresen közzétettem az oldalon. Végül ez a módszer annyira népszerű lett és úgy kinőtte magát, hogy megszületett az a felület, ahol bárki megoszthatja másokkal kedvenc kirándulóhelyeit, fotókkal illusztrált élménybeszámolóit.

Mára csaknem 300 ezren vagyunk, beleértve a Csodahelyek Európában, a Csodahelyek Ausztriában, valamint a Csodaszállások oldalakat is. Ezekkel ma a legnagyobb turisztikai csoportnak számítunk Magyarországon.

Ismerjük meg az itthoni flórát, faunát! Fotó: Balogh Boglárka

A sikeren felbuzdulva született meg a ­csodahelyek.hu online magazin, amely idén májusban ünnepelte első születésnapját. Ez szintén elsősorban a hazai látnivalókra, csodahelyekre fókuszál, de a környező országok autóval megközelíthető célpontjai is fel-feltűnnek a beszámolók között.

Niki a munkát egyedül már nem bírná, nagy segítség számára két moderátor kollégája, Márk Éva és Osgyáni Eszter, akik fáradságot nem ismerve az év 365 napján koordinálják a csoportot, figyelik a bejegyzéseket, hozzászólásokat. Ahogy Niki mondja: a járvány és bezártság időszaka alatt, amikor rengetegen a négy fal közé szorultak, sokan elkezdték észrevenni közvetlen környezetük szépségeit.

Rengetegen rácsodálkoztak például arra, milyen eldugott kirándulóhelyek találhatók akár az 5 km-re fekvő erdőben vagy a közelükben lévő domboldalakon, s kis túlzással a kertben lévő virágoknak és virágzó fáknak is megtanultunk örülni.

Az idei nyár egyértelműen a hazai utakról szól, Niki a weboldalon szereplő összes csodahelyet jó szívvel ajánlja, hiszen azok 90 százalékát személyesen is felkereste a kollégáival.

– Ha mégis ki kell emelnem néhányat, a legutóbbi élmények közül a Tatai Fényes Tanösvényt, a fonyódi Szaplonczay sétányt, a Római-fürdő-vízesést és a Haláp-tanösvényt mondanám. Utóbbi viszonylag új tanösvény a Halápi-hegyen, az egykori bánya területén, ahol a különleges geológiai értékek, a rendhagyó növény- és állatvilág mellett elképesztő panoráma nyílik a Balaton-felvidékre.

A bakonyi Római-fürdő kellemes erdei sétát ígér a patak partján, majd olyan szurdokban találjuk magunkat, amiről csak kevesen gondolnák, hogy Magyarországon látható. A fonyódi Panoráma sétányon pedig szerintem a legszebb kilátás nyílik a Balatonra, mégis méltatlanul kevesen látogatják.

Niki a kerteket és arborétumokat is szívesen ajánlja, Zuglóban van például egy titkos japánkert, amely igazi oázis a zajos fővárosban. Májusban a kedvenc helye a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje, ahol nyolcezer rózsatő illatozik, ha pedig kastélyt kell megneveznie, egyértelműen a tiszadobi Andrássy-kastélyra esik a választása.

De csodás látvány a Jeli Arborétum rododendronvirágzás idején, és különleges a varázsa a bada­csony­örsi Folly Arborétumnak is, amely minden évben újra és újra ámulatba ejti a látogatókat. A tájegységek közül a Szatmár és a Bereg régióra hívja fel a figyelmet: egyrészt a Középkori templomok útja, másrészt a kedves vendéglátás és hangulatos kis falvak miatt is jó ide visszatérni.

A szatmárcsekei csónakos fejfák. Fotó: Balogh Boglárka

Az olvasók is osztják a véleményét, sokuk szerint, ha valamit megtanultak az idén, az az: nem kell nyolc órát utazni, hogy csodát lássanak, hiszen az körülvesz bennünket mindenhol Magyarországon is.

A hazai tájak, történelmi emlékhelyek, termálfürdők vagy nemzeti parkok karnyújtásnyira kínálnak nem mindennapi látnivalókat az egész családnak. A kerékpár- és túraútvonalak mellett 22 történelmi borvidék, megannyi étterem, sajtkészítők, csokoládémesterek várják az ínyenceket.

Most nyáron a tengerpartok helyett fedezzük fel a hazai vízimalmokat, evezzünk egyet az öreg Túr vadregényes szakaszán, nézzük meg a párába burkolt naplementét az Őrség dimbes-dombos szakaszán, és kóstoljunk szilvalekvárral töltött púderes macskát Panyolán.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.