Januártól többe kerül az édesség

LakóhelyemO. Horváth György2019. 11. 27. szerda2019. 11. 27.
Januártól többe kerül az édesség

A jövő év elejétől biztosan többet kell majd fizetni a boltokban az édesítőszereket tartalmazó nyalánkságokért, üdítőkért, cukrászati termékekért. Az ok egyértelmű: a kormány e körre is kiveti a népegészségügyi termékadót.

A sós, zsíros, az egészségre ártalmas anyagokat túlzott mértékben tartalmazó étel- és italfélékre évek óta kirótt csipszadó biztos bevételt jelent az államigazgatásnak, s új termékeket is a hatálya alá vonnak. Emiatt aztán nemsokára összességében akár 20 milliárd forinttal is többet fizethetünk a mostanihoz képest.

Az idén nagyjából 52 milliárd forint gyűlhet össze a sós, a sok cukrot, koffeint tartalmazó élelmiszerekre kirótt adóból. (A cukros termékekre eddig is kellett fizetni, de az édesítőszeresek után nem, ez változik meg.)

A jövőben a csak édesítőszeres termékek közterhe mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így például egy liter üdítőital után öt forint, míg szörp esetében 80 forint lehet az adó.

A kakaóporok után kilogrammonként 30, a cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forintot kell majd leróni. A jövőben csak a legalább 75 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú levek mentesülnek az adó megfizetése alól. (Ez is változás, mert jelenleg ez a határ 25 százalék.)

Az egészségesnek mondott-gondolt ételek is bekerülnek a körbe. Példa erre a reggelizőpelyhek azon része, melyek 100 grammjában kevesebb, mint nyolc gramm rost van. A kandírozott-cukrozott magvak, gyümölcsök is új termékként esnek az adófizetés hatálya alá.

Jövőre az édesítőszerrel készült nyalánkságra is kivetik az adót. Fotó: Bohanek Miklós

Nem menekülnek az adózás alól azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma meghaladja a 20 százalékot, adózniuk kell.

Ezzel összefüggésben többet kell majd fizetni a zöldségcsipszekért és a pattogatott kukoricáért is. A kormány figyel az energiaitalokra is. Sok gyártó elhagyta a taurint, és másfajta, az egészségre továbbra is veszélyt jelentő stimulánssal pótolták.

Így a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben koffein vagy más élénkítőszer van, ezekért literenként 100 forint adót kellene.

Ezek is érdekelhetnek