Koltai Lajos: Nagy horderejű dolgokban a Jóisten dönt

LakóhelyemBorzák Tibor2021. 09. 06. hétfő2021. 09. 06.

Kép: Koltai Lajos operatör, rendezö 2010.05.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Koltai Lajos: Nagy horderejű dolgokban a Jóisten dönt
Koltai Lajos operatör, rendezö 2010.05.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Számomra az ötvenedik feledhetetlen. Még együtt volt a családom, a baráti köröm. Van is egy kép róla a szobám falán. Sajnos az azóta eltelt huszonöt év alatt sok mindenkit elvesztettem, többek között a szüleimet és a feleségemet is. Egyébként sem a születésnapomat, sem a névnapomat nem szeretem megünnepelni.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nemigen volt ilyen, hiszen nekem a rendezés is megadatott. Az utóbbi tizenöt-húsz évben, amerre csak dolgoztam a világban, egyre többen felvetették, miért nem rendezek. Ez engem is izgatott. De az ilyen horderejű dolgokban nem az ember, hanem a Jóisten dönt. Egyik alkalommal egy asztalnál ültem Kertész Imre Nobel-díjas íróval, aki egyszer csak elém tett egy forgatókönyvet. Az volt ráírva: Sorstalanság. Ezzel elindultam egy újabb úton.

3. Mit szeret önmagában?

– Magam sem tudtam, hogy van bennem következetesség, ami végigvitt a pályán. Ezt mindenképpen szeretném útravalóul adni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a hallgatóimnak. Egykori tanárom, mesterem, Illés György legendás operatőr is mondogatta, végig kell menni az ösvényen, már ha van az embernek egy kijelölt ösvénye. És mindemellett a kitartás is nagyon fontos.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A hozzá nem értéssel. Aki kellő műveltség hiányában csak szerepet játszik, munkája mögött semmiféle tartalom és minőség nincsen, azt képtelen vagyok elviselni. Azt hiszem, ebben a korom is közrejátszik, nekem már nem lehet eladni a silányságot.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Senkivel.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Most nagyon személyes leszek… A feleségem egyszer azt mondta, szeretne eljutni egy tengerhez vagy óceánhoz, ahol olyan kristálytiszta a víz, hogy egészen mélyre le lehet látni benne. Tahiti tökéletes hely lett volna erre… Még össze is tudtuk volna kötni az utazást a munkámmal, miután tervben volt egy film Paul Gauguin festőről. Sajnos a forgatás meghiúsult, a feleségemet pedig idén tavasszal elvesztettem. Nekünk az álomutazást az olaszországi Jesolo jelentette, húsz évig minden nyáron visszajártunk ebbe a tengerparti városkába, ahol valaha filmet is forgattam.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Őrizgetem a fénymérőimet, de azok nem értéktelenek, hiszen végigcsináltam velük egy csomó filmet, már csak ezért is értékessé váltak. Próbálok mindent megbecsülni, amit a lakásban felhalmoztunk. Még a virágokat is ápolom, ami a feleségem kedvtelése volt. Megmetszettem a számomra ismeretlen tüskés bokrokat, és gyönyörű rózsákat hoztak. Ez akár üzenet is lehet.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Sokan azt tartják, a tévézés kidobott idő. De nem! Nekem a kép sokat jelent, mindig rabul ejt. És mivel a televízió behálózza a világot, helyünkbe hozza a történéseket. Az éjszakai alvásra jobban sajnálom az időt. Nem is igénylem, amúgy is rossz alvó vagyok.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra. Két lányom négy unokával ajándékozott meg, rajongásig szeretem őket. Ha kell a papa segítsége, rám számíthatnak.

10. Szokott-e jótékonykodni?

– Kevesebbet, mint kellene. Ezzel a feleségem foglalkozott. Jó helyre megy az adóm egy százaléka, és ha tehetős ember lennék, akár kórházat is építtetnék.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Párhuzamosan öt-hat könyvet is olvasok. Most például Spiró György, Bereményi Géza, Krusovszky Dénes, Závada Pál és Dosztojevszkij műveiben mélyedek el. Mindegyikből építkezem. Néha érnek meglepetések is, Spiró például olyan dolgokat írt Kertész Imréről, amiket nem tudtam róla, pedig a filmünk kapcsán elég jól megismertem. De a zene is lenyűgöz. A kínai zongorista, Lang Lang úgy játssza Beethoven vagy Chopin műveit, hogy könnyekig meghatódom tőle.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Nincs olyan. Amit feldob a gép.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– A zsiráfot mindig csodáltam, hogy lehet ilyen magas, de egy napig nem tudna lekötni. Az oroszlán sem. Az állatokat legfeljebb a televízióban nézem, ha éppen rákattintok egy minőségi természetfilmre.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Az unokanővérem ágya fölött ez állt egy papírlapon: „Ma van az a holnap, amitől tegnap úgy féltél.”

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, a Nemzet Művésze. Már középiskolás korában készített amatőr filmeket. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ban kapott diplomát. Kezdetben dokumentumfilmeket alkotott, majd operatőrként vált a magyar filmművészet meghatározó alakjává. Nemzetközi karrierje is jelentős, több világsztár csak vele akar forgatni. Nagyra becsülik különleges atmoszférateremtő képességét, amit főleg kifinomult világítástechnikával ér el. Módszerét „Lajosing”-nak („lajosolás”-nak) nevezik. Szabó István Mephisto című filmjének Oscar-díja őt is illeti, később az olasz–amerikai filmdráma, a Maléna operatőreként is kapott jelölést. Rendezőként jegyzi a Sorstalanság és az Este című filmeket. Szeptembertől a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára.

 

Ezek is érdekelhetnek