Kutyaposta – Filmek, tanulságok

Már látható a mozikban a Katonadolog című film, amelyben Channing Tatum társa Lulu, egy malinois, vagyis belga juhászkutya. Ennek apropóján jelent meg az interneten a kicsit vicces felhívás: kérlek, ne akarj most malinois-t venni.

LakóhelyemSzücs Gábor2022. 03. 17. csütörtök2022. 03. 17.

Kép: kutya eb négylábú háziállat világkiállítás tenyésztől verseny 2013 05 16 Fotó: Kállai Márton

Kutyaposta – Filmek, tanulságok
kutya eb négylábú háziállat világkiállítás tenyésztől verseny 2013 05 16 Fotó: Kállai Márton

Merthogy 1992-ben mutatták be a Beethovent, és mindenki bernáthegyi kutyát akart. 2000-ben a 102 kiskutyát, és dalmatafoltos lett a világ.

2001-ben jött a Kutyák és macskák: beagle, amerre csak nézel. 2008: Marley meg én, golden retriever- és labrador ret­riever-cunami. 2009: Hacsi, a leghűségesebb barát, akitaözönvíz. 2016: A kis kedvencek titkos élete, Jack Russel-áradat. 2018: Kutyaparádé, rottweiler minden sarkon.

Sajnos a film által divatossá vált kutyafajtánál korántsem biztos, hogy odahaza is olyan okos, ügyes és hűséges lesz, mint a filmen. A valóságban szétrágja a cipődet, rángat a séták alatt, póráz nélkül ott se marad, mindenhova kakil, és nem fog megmenteni, ha az orosz maffia elrabol. Ő lesz a főnök, akár a fenekedbe is harap…

Továbbá, sajnos, a filmben cuki fajtára való hirtelen kereslet miatt fellendül a szaporítók piaca. És még sajnosabb: a filmben jól nevelt és remekül képzett kutya nem úgy születik. Minden, amit látsz, hosszú évek tudatos munkája és tanítása. És rengeteg idő. És rengeteg pénz.

Például a malinois egy munkakutya. Ennek a fajtának nem lesz elég, ha kirakod a kertbe. Ezt a fajtát a sima „ül, fekszik” nem elégíti ki. Kell, hogy te is sportos legyél, bírnod kell a hosszú kilométereket, mert ezt a fajtát egy séta a háztömb körül még csak be sem melegíti. Vagyis kérlek, ne akarj kezdő kutyásként malinois-t. Ne vedd meg, mert most ez lesz a „menő”, és aztán ne rakd ki a város határában, mert mégsem olyan tökéletes, mint a filmben…

S ahogyan ez már csak lenni szokott, megmozdult az internet népe: a cikkhez eddig 110 hozzászólás érkezett. Némelyek korábbi sztárokra emlékeztettek. Trónok harca: husky. Rex felügyelő: német juhász. Lassie: skót juhász. Babe: border collie.

Ne feledkezzünk meg a mopszokról sem! Man in Black és Kingsman-filmek. Rengeteg mopsz kerül ki a szaporítók kezei közül, mert nagyon népszerűek ezek a drága kis bohócok.

És végül négy bölcselet:

Kellene egy olyan film, ahol chipelt, ivartalanított, menhelyes kutya a főszereplő.

Bármilyen film is legyen, én 21 év után is maradok a basset houndnál!

A felsorolt összes filmet láttam. Macskám lett. Rossz döntés volt.

Láttam Channing Tatummal a Katonadolog című filmet. Elnézést, én csak érdeklődni szeretnék: Chan­ning Tatumot hol lehetne venni? Ígérem, gondoskodni fogok róla…

Ezek is érdekelhetnek