Kutyaposta – Négylábú társaink vetélkedője

Ugyebár mindig nagy kihívás a Kutyapostásnak, ha Macskapostásnak csap fel – mégiscsak micsoda dolog az, ha ezek a nyivákoló egyedek bekerülhetnek a szőrös gyerekeknek szánt oldalra –, most azonban ez történik

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 03. 29. hétfő2021. 03. 29.
Kutyaposta – Négylábú társaink vetélkedője

Persze azért igyekszünk majd a Házipatika weboldalon olvasható botrányos szöveget valahogy mégiscsak kutyásítani…

Már a cím is milyen: Öt ok, amiért a macskák jobbak a kutyáknál. Majd ez következik: a cuki, puha doromboló szőrgombócok nemcsak megnyerő külsejükkel lopják be ­magukat az emberek szívébe, a macskák számos gyakorlati dologban is kenterbe verik a kutyákat. Hát nézzük.

1. A cicákat könnyebb lakásban tartani. Ha elegendő inger éri őket – te­hát van elég játékszerük, kaparófájuk –, akkor egy relatíve kis lakásban is boldogan eléldegél akár két cica is. Ellenben egy kutyát nem lehet a lakásban bezárva tartani, hiszen rendszeresen sétára van szüksége.

2. Kevesebbe kerül a tartásuk. Persze, az sem olcsó mulatság, ha cicánkat minőségi táppal etetjük, de egy 5 kilós házi cica azért lényegesebben kevesebbet eszik, mint egy 50 kilós rottweiler. Egy macskával tehát kevesebb pénzből is könnyebben elboldogulhatunk.

3. A macskák csendesebbek. Azt azért nem jelenthetjük ki, hogy teljesen hangtalanok lennének, hiszen vannak kimondottan beszélgetős macskafajták, akik nemtetszésüket gyakran artikulálatlan üvöltéssel juttatják gazdájuk tudtára, de a kutyaugatás sokkal zavaróbb lehet, főleg, ha nem kifejezetten állatbarát szomszédokkal vagyunk körülvéve.

4. Egy kiscicát könnyebb felnevelni. Egy kutyakölyök sokkal több odafigyelést, tanítást igényel az első hónapokban, egy tapasztalatlan gazdának például már a szobatisztaságra nevelés is kihívás lehet. Ezzel szemben a macskák sokkal önállóbb lények, és a macskaalom használatát is szinte azonnal megtanulják. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos rendszeresen foglalkozni és játszani a kiscicákkal.

5. A kutyák nem tudnak dorombolni.Ezen nincs is mit szépíteni, a dorombolás egyértelműen a macskák felé billenti a mérleg nyelvét. A do­rombolással nemcsak elégedettségüket és szeretetüket fejezhetik ki, hanem egyfajta öngyógyító eszközként is szolgál számukra. Kutatások szerint a dorombolás elősegíti a csontok növekedését, a sebek gyó­gyulását, és csillapítja a fájdalmat is.

Ez mind nagyon szép és jó, legfeljebb talán csak a hatodik pontot hiányolom, hogy tudniillik míg a macska biztos abban, hogy rabszolgája egy életen át hódol neki, a kutya viszont attól boldog, ha a társad lehet. És ezenkívül még számos dolog van, amiben a macskák jobbak lehetnek a kutyáknál, de sajnos, egyetlenegy sem jut az eszembe...

Ezek is érdekelhetnek