Soós Gabriella interneten látható, UnDogmatik néven üzemelő blogja azoknak a kutyásoknak készül, akik szakítani akarnak az évszázadok óta kialakult kutyás dogmákkal

Kutyaposta – Olvassuk minél többen a nem dogmatikus gondolatokat!

Kezdjük egy kis nyelvészkedéssel az e heti Kutyapostát. Az undogmatic szó jelentése az angol szótár szerint non dogmatic. Amit az említett szótár szívesen lefordít magyarra is, eszerint az undogmatic – un­dog­ma­tikust jelent… Sokat az sem segít, hogy ehhez hozzáteszi: e kifejezés leginkább az 1950-es években élte fénykorát, használata a jelen időkre jelentősen visszaesett.

De talán majd most ismét jobb idők járnak rá, hiszen egy szóviccbe csomagolva, UnDogmatikként éledt újjá: a szó közepén a nagy D betű révén ugyanis kiemelést kapott a kutya (angolul dog) szó, és így máris sokkal közelebb kerültünk Soós Gabriellának az interneten látható, UnDogmatik néven üzemelő honlapjához/blogjához. E blog azoknak a kutyásoknak készül, akik szakítani akarnak az évszázadok óta kialakult kutyás dogmákkal.

A rovat lelkes barátai bizonyára találkoztak már ezzel a bloggal, hiszen a Kutyaposta történetében eleddig négyszer is idéztem Gabriella okos írásait. Egyszer arról írt, vajon a kezdő kutyások komolyan végiggondolják-e, hogy hosszú évekre négylábú társat választanak maguk mellé?

Utána azt kérdezte – szívemnek nagyon is kedvesen –, hogy minden esetben kiállunk-e a kutyánk mellett? Kicsit ehhez a témához tartozott harmadik idézett cikke, amelyben a kutyánkat lerohanó, magukat kutyaszakértőnek tekintő idegenek tolakodásáról emlékezett meg. Végül a negyedik témája a sajnos még ma is gyakran tapasztalható, erőszakos idomítási módszerek ellen íródott.

S most, ha megengedik, bemutatnám a blog gazdiját: Soós Gabriellát, aki Ninával, egy kedves, szőkésbarna szőrű keverékkel érkezett a találkozónkra. Nina vezette rá Gabriellát, hogy megtanulja/kitalálja az undog­matikus nevelési elveket.

Ugyanis, mint minden kiskutya, meglehetősen elevenen indult, de a tanításához Gabriellának már akkor sem tetszettek a különféle erőszakos módszerek, valamint kiabálni sem akart egész nap, ezért megismerte, majd alkalmazta, ma pedig már tanítja a pozitív nevelést, és meggyőződéssel hiszi, hogy így is célt lehet érni. Mondjuk, erre Nina a tökéletes bizonyíték.

A kutyás irodalomban rátalált olyan jutalmazásalapú, tudományos kutatásokra támaszkodó, modern képzésről szóló cikkekre, tanulmányokra, amelyekből mindannyian okosodhatunk. Eddig mintegy száz írást fordított magyarra, amelyekhez mindenki hozzáférhet és ingyen okosodhat; Gabriella ezt valamilyen (kutya)társadalmi felelősségvállalásnak tekinti.

A blogoldalán található listából bárki megtalálhatja a számára fontos, érdekes témát, s rákattintva megtudhatja a helyes választ a problémájára. Csak javasolni tudom: olvassák minél többen!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.