Mihez kezd Miskolc nyolcmilliárd forinttal?

Zöld utat adott a kormány Miskolc város rehabilitációs programjának, mely 4 milliárdos támogatást jelent, de a következő években még egyszer ennyi fejlesztési tőke beáramlására számít a borsodi központ.

LakóhelyemKeresztény Gabriella2008. 12. 31. szerda2008. 12. 31.
Mihez kezd Miskolc nyolcmilliárd forinttal?

A régióban elsőként Miskolc önkormányzata nyújtott be projektjavaslatot a belvárosi rehabilitáció első ütemére 5 milliárd 670 millió forint beruházási költséggel, és négymilliárdot meghaladó támogatási igénnyel. A kormány döntésével az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja kiemelten támogatja a megyei jogú városok rehabilitációs tevékenységét.

A tervezett beruházások alapvetően négy; gazdasági, városi, közösségi és közszolgáltatási kategóriába sorolhatók. Az önkormányzat a gazdasági célúakat a Miskolc Holding Zrt.-vel, a közösségi célúakat pedig a Belvárosi, illetve az Avasi Református Egyházközséggel konzorciumi partnerségben valósítja meg. A projektjavaslat kötelező eleme egy nem beruházási jellegű, úgynevezett Európai Szociális Alaphoz tartozó program is, mely a civil kezdeményezések támogatását foglalja magába.

A rehabilitáció részeként a város fő utcája, a Széchenyi utca mentén üzleteket, irodákat alakítanak ki, és megépül egy 177 férőhelyes mélygarázs a Szent István téren. A tervekben szerepel többek között a Szent István tér közterületi fejlesztése, a Szinva-parti sétány kiépítése, az Erzsébet tér rekonstrukciója, a Szinva patakon hidak építése, zöldterületek rehabilitációja.

A közösségi beruházásokban az Avasi református templom és temető környékét teszik rendbe, kiépítve a kerítését, a Kossuth utcai református templomnak a renoválják a homlokzatát, és a városháza épületegyüttesét teljes egészében felújítják.
A civil kezdeményezések támogatásai (ESZA) főként a városfejlesztést szolgáló információs tevékenységekre, rendezvényekre, városszépítő akciókra, kulturális programokra illetve a roma lakosság foglalkoztatási és képzési programjainak szervezéseire irányulnak.

Az önkormányzat városi rehabilitációs programjával párhuzamosan magántőkés beruházások is megvalósulnak, így összességében mintegy 8 milliárd forintos fejlesztésre számíthat Miskolc kormányzati támogatással.

Ezek is érdekelhetnek