13 plusz egyes sorozatunkban ezúttal Bényi Ildikó bemondó-műsorvezetőnőt kérdezzük.

Minden nap egy új esély

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?
– A kerek születésnapok mindig megérintettek, mint egyfajta fordulópontok: a 20., a 30., a 40. és az 50. Az édesanyám – aki sajnos már hét éve elment – minden születésnapomon felhívott 11 óra 20 perckor, és együtt emlékeztünk a közös nagy pillanatunkra, amikor világra jöttem. Őszintén megmondom, hogy nekem már nem is fontosak a születésnapjaim, de a szűk családom nem hagyja elfelejteni az idő múlását.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Többet kellett volna foglalkoznom a földdel, jobban kitanulni a gazdálkodás csínját-bínját. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hernádvécsén nőttem fel, a munka becsülete és tisztelete jegyében. Kisgyerekként, ahogy meg tudtam fogni, már a kezembe adták a kapát, sőt a nagybani piacon is árultam, amit termeltünk. Édesapám a mai napig, 82 évesen nagybani gabonatermesztéssel foglalkozik. Nincs túl sok földünk, de jó lenne érteni hozzá, napjainkban egyre nagyobb értéket jelent ez a tudás.

 3. Mit szeret önmagában?
– A rendkívüli megbízhatóságot és a precizitást.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Ha valaki hülyének néz, és megpróbál becsapni.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Jennifer Lopezzel, bírom azt a nőt! Csodálom a kirobbanó energiáját a színpadon és az életben; irigylem, ahogyan kinéz 53 évesen – igaz, rengeteg munka van abban a testben, ezt nem adják ingyen –; és szeretem a tartását mint nő.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?
– A tengert, bárhol és minden mennyiségben. Konkrétabban legyen mondjuk Dél-Olaszország.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?
– A családi fényképek, amelyek az összes emlékünket őrzik.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?
– A sorban állásra biztosan. És tulajdonképpen mindenre, amiről utólag kiderül, hogy kidobott idő. Egyre jobban érzem azt, hogy nagyon oda kell figyelni az időnkre, mire fordítjuk.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?
– Finom ételekre és gyümölcsökre soha nem sajnálom.

10. Szokott jótékonykodni?
– Igen, legtöbbször a munkámmal és ingyen műsorvezetéssel támogatok olyan szervezeteket, amelyek a szívügyeimet képviselik. Ezenkívül az adóm 1 százalékát az evangélikus egyháznak adom.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?
– Ha a mennyiséget kell néznem, akkor biztosan Agatha Christie a listavezető.

12. Mi a számítógépén vagy a telefonján a háttérkép?
– Nem foglalkozom ezzel, nem fontos. Merthogy a számítógépemen számtalan ablakban állandóan munkák vannak megnyitva. A telefonomon pedig a gyári beállítás szerint buborékok lebegnek…

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?
– A pingvint, egy kisgyermekkori emlékem miatt. Édesanyámék a hetvenes években egy külföldi utazáson vettek részt, ahonnan egy távirányítós, bűbájosan totyogó pingvint hoztak nekem. Nagyon különleges játéknak számított ez abban az időben, büszkén mutogattam.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Nem egy konkrét idézetet tennék ki, hanem egy olyan gondolatot, amely mentén élek: minden nap egy új esély, minden nap egy új lehetőség.

Bényi Ildikó a Duna Televízió műsorvezetője; neve szinte már egybeforrt a negyedszázada futó Önök kérték! című kívánságműsorral. Az ELTE magyar–orosz szakán szerzett diplomát. 1992-ben jelentkezett a Magyar Rádió bemondói-műsorvezetői tanfolyamára, majd a Magyar Televízióban folytatta tanulmányait, és a híradó hangalámondójából az M1 szombat-vasárnap esti főműsoridejének bemondója lett. Több éven keresztül tanított főiskolán helyesírást, beszédművelést, nyelvhelyességet, retorikát. A Magyar Vöröskereszt humanitárius jószolgálati nagykövete, önkéntes elsősegélynyújtó, véradásszervező. 2017-ben a Reformáció 500 nagykövete volt. Egy felnőtt lány édesanyja.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.