Ne hanyagoljuk a szemvizsgálatot

A zöld hályog – orvosi nevén glaukóma – régebben gyakran vezetett látásvesztéshez, ma már azonban a legtöbb esetben hosszú távon is sikeresen kezelhető betegségnek számít.

LakóhelyemHabik Erzsébet2021. 05. 06. csütörtök2021. 05. 06.

Kép: Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna doktornö szemészorvos az év orvosa Pécsi szemészeti klinika szemvizsgálat 2013.02.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ne hanyagoljuk a szemvizsgálatot
Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna doktornö szemészorvos az év orvosa Pécsi szemészeti klinika szemvizsgálat 2013.02.15. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A látásromlás lassítható, ám a már kialakult károsodás nem szüntethető meg – tájékoztat prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukóma­specialista.

A glaukóma összefoglaló név, ami több különböző betegségformát takar. Gyakoriak a szemnyomás emelkedésével járó esetek, ám néhány zöldhályog-típusban a szemnyomás nem emelkedik meg. Glaukómás károsodást válthat ki például a szem kóros vérellátási zavara, ilyenkor a szemnyomás gyakran a szokásos normális tartományon belül marad.

A szemnyomás mérsékelt emelkedése esetén (egyéb eltérések nélkül) glaukómás károsodás legtöbbször nem alakul ki, ám ezt előre nem lehet tudni. Az ilyen esetekben ajánlott a rendszeres szemészeti ellenőrzés akkor is, ha kialakult glaukóma nem észlelhető. A szemnyomás emelkedése egyéb glaukóma­irányú kockázati tényezőkkel együtt azonban már mindenképpen kezelést igényel. Hasonlóképpen, a szemnyomás nagymérvű emelkedése akkor is orvosi segítséget tesz szükségessé, ha glaukómás károsodás az észlelés idején még nem áll fenn. De ne feledjük, hogy normális szemnyomás mellett is kialakulhat a zöld hályog – figyelmeztet a professzor.

A glaukóma legtöbb típusa kezdetben nem okoz számottevő tüneteket. A panaszok lassan, fokozatosan alakulnak ki, így az érintett csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor már jelentősen károsodott a látása. Mivel a már kialakult látáskárosodás nem fordítható vissza, 40 éves kor fölött panaszmentes állapotban is mindenkinek érdemes évente zöldhályog-szűrésre menni.

Ez különösen azoknak fontos, akik hajlamosak a betegségre, azaz ilyen irányú kockázati tényezőkkel rendelkeznek (pl. akiknek a családjában előfordult már glaukóma, akik rövidlátók, illetve akiknek magasabb a szemnyomásuk). Sajnos a látásromlás visszafordíthatatlan, a betegnek olyan stádiumú látásromlással kell élnie, amilyen állapotban megkezdődött a hatékony terápia.

A zöld hályog bármely korosztályt érintheti, sőt akár csecsemőkorban is előfordulhat (veleszületett glaukóma), de kiválthatja egyéb betegség vagy sérülés is (másodlagos glaukómák csoportja). Ám a leggyakoribb típusok ténylegesen 40 éves kor felett for­dulnak elő. Az idősödéssel a glaukóma gyakorisága meredeken növekszik, és 80 éves kor körül már minden tizedik személynél előfordul!