Újra van közétkeztetés és közvilágítás Esztergomban, de a múlt heti történések bebizonyították: a polgármester működésének ellehetetlenítése megbéníthatja a város életét.

Nincs tűzszünet Esztergomban

Több mint egy éve fokozódik a hangulat a Komárom-Esztergom megyei városban, mivel Tétényi Éva független polgármester munkáját a képviselő-testület rendre megakadályozza. A többségi frakció vezetője a fideszes Meggyes Tamás, korábbi polgármester, akinek regnálása alatt többmilliárdos adósság halmozódott föl.

A jelenleg adósságrendezés alatt álló önkormányzat összesen 270 millió forinttal tartozott a közétkeztetést végző és a közvilágítást biztosító vállalkozásoknak. A tartozások következménye a szolgáltatások felfüggesztése lett. A múlt pénteki rendkívüli ülésen a testület végül megszavazta, hogy a szolgáltatások újraindításához szükséges összeget utalják át az érintett két kft. számlájára. Az ellenzék szerint Tétényi Évának ezt már régen meg kellett volna tennie. A polgármester azzal érvelt, hogy ez csak a költségvetés módosításával lett volna lehetséges, amihez a többségi frakció nem járult hozzá. Az ülésen Tétényi egy beterjesztéssel állt elő: a képviselő-testület oszlassa föl magát, mert alkalmatlan a város irányítására. A városatyák erre természetesen nemmel szavaztak.

Ebből a patthelyzetből és huzavonából lett elegük az esztergomiaknak. Múlt pénteken a városháza elé vonult közel 150 tüntető, és „Takarodjatok!” felkiáltással nyomatékosították: azt már nem tűrik, hogy a gyerekek ne kapjanak meleg ételt az iskolában, és addig nem mennek el, amíg a fideszes képviselők nem mondanak le. Odáig fajultak az indulatok, hogy a városatyák csak rendőri segítséggel tudták elhagyni a városházát.

Navracsics Tibor még aznap törvényjavaslatot nyújtott be Esztergom hét jelentős intézményének állami kézbe vételéről. A kormány így zárná le a város polgármestere és a képviselő-testületi többség között folyó áldatlan vitát.

Vasárnap hajnalban az egyik képviselő házára „ismeretlen folyadékkal teli üveget” dobtak. Valószínű, hogy Esztergomban még sokáig nem lesz nyugalom.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.