Repedések Hólandiában

Megújult díszletekkel és grandiózusabb látvánnyal várja a nézőket a Recirquel ünnepi produkciója, a Kristály a fővárosi Millenárison. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas előadás a cirkusz és a tánc eszközeivel idézi meg a klasszikus mesék világát, egészen január 15-ig.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2022. 12. 20. kedd2022. 12. 20.

Fotó: Hirling Bálint

Repedések Hólandiában Fotó: Hirling Bálint

Hólandia jégbe fagyott birodalmában nincs helye az érzelmeknek, még kevésbé a melegnek. Tilos a jókedv, a nevetés, és a bánatot is jobb leplezni – a királynő, Kristály ugyanis elvesztette hitét az emberi érzelmekben, a világot jégbe fagyasztotta, és csillogó, ám jeges falak közé zárkózva kéri számon birodalmának lakóin az egészen a szív mélyéig hatoló fagyos fegyelmet. Jégország elemein azonban időről időre repedések keletkeznek, és a tiltott szerelem tüze meg-megolvasztja a jégtáblákat. Dióhéjban ennyi a története a Vági Bence művészeti vezető által megálmodott Kristály című produkciónak, ám a hangsúly itt, az újcirkusz műfajában a táncra és a cirkusz eszközeire kerül.

Az elsőként 2018-ban, a Müpa mellett felállított cirkuszi sátorban bemutatott előadásban a közönség egészen közelről csodálhatta meg a fejek felett elsuhanó artisták lélegzetelállító mutatványait. Az előadás idén már vadonatúj helyszínen, a Millenáris Üvegcsarnokban, lényegesen nagyobb előadótérben várja a közönséget; december 6. és január 15. között mintegy hetven alkalommal látható.

Gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas előadás. Fotó: Hirling Bálint

A mostani úgynevezett immerzív színházi műfaj különlegessége, hogy nincsenek székek és hagyományos nézőtér, a közönség tagjai maguk is az előadás és a cirkuszi tér részévé válnak: együtt mozognak és lélegeznek a művészekkel a lenyűgöző illúziókkal teli, hóval borított térben. A Kristály bemutatásakor világszinten is az első immerzív újcirkuszi produkciónak számított, Vági Bence szerint az előadás bepillantást nyújt a jövő színházába.

Ez az előadó-művészeti megközelítés az Egyesült Államokban és Angliában már komoly trend, és itthon is egyre nagyobb a kereslet rá. Magáért beszél, hogy idén a Recirquel másik immerzív produkciója, az IMA több mint száz alkalommal ment telt házzal.

Név szerint

Kristály szerepében Horányi Juli énekesnőt láthatjuk, az olykor zord, de annál mulatságosabb udvari Manót Egyed Brigitta színésznő alakítja. A Recirquel állandó társulata vendégművészekkel, köztük Magyarország legbravúrosabb hiphop­tán­co­saival lép a jeges porondra. A produkcióban eredeti zeneművek és karácsonyi klasszikusok adaptációi csendülnek fel, a zenei szólamokat Terjék Gábor és Mester Dávid szerezték, a jelmezeket Kasza Emese tervezte, a díszletek Klimó Péter tervei alapján készültek. Az előadást társrendezője Illés Renátó, társkoreográfusa Zsíros Gábor, a próbavezető Horváth Zita.