Sokoldalú védelem, testi-lelki táplálék

Az anyatejes táplálás elvileg a világ legegyszerűbb dolga, hiszen a szervezet mindent remekül szabályoz. A valóságban mégis számos probléma zavarja meg az anya és a gyermeke számára is előnyökkel járó folyamatot.

LakóhelyemPalágyi Edit2019. 08. 27. kedd2019. 08. 27.
Sokoldalú védelem, testi-lelki táplálék

Mindannyiunkon múlik a szoptatás sikere – e mottóval hirdették meg a világhét idei rendezvényeit Egerben. Kiderült, hogy sokszor a múltban gyökerező tévhitek, máskor a tájékozatlanság vagy a támogatás hiánya nehezíti az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerinti szoptatást.

Manapság sok információ zúdul a nőkre, de nehéz kiválasztani a helytálló tudnivalókat. „Én sem tudtam szoptatni, ne lepődj meg, ha neked sem jön össze.”

Ujhelyi Réka laktációs szaktanácsadó szerint az anyák már ezzel a „mantrával” képesek elbizonytalanítani a lányukat. Pedig ez tévhit, mivel százból 98 nő szervezete képes anyatejet termelni, így a szoptatás sikere nem az illető gyermekkorán vagy a vakszerencsén múlik. Gyakoribb, hogy a stressz és a túlterhelés akasztja meg a folyamatot, vagy a kismama az első nehézségek után egyszerűen feladja.

A siker kulcsa, hogy az anya elkötelezett legyen, hiteles és korszerű információkat kapjon, s támogató környezet álljon mögötte. „Császár után később lövell be a tej, nem is érdemes hamar mellre tenni a kicsit” – ez is tévedés. A múltból eredhet, mert régen azoknak, akik császárral szültek, csak megmutatták a babát, majd napokig külön tartották őket, így nem volt módjuk korán szoptatni.

– Az első hat hétben a hormonok irányítanak, utána pedig optimális esetben épp annyi termelődik, amennyit a kicsi elfogyaszt. Ha a csecsemő igény szerint szopik, és annyit tölt a mellen, amennyit szeretne, a kereslet és kínálat elve szerint beáll az anyatej mennyisége. Nem érdemes azon aggódni, hogy nem lesz elég tej – mondta Ujhelyi Réka.

Kétgyermekes anyaként a saját példájával is buzdította a még bizonytalanokat: a lányát három és fél éves koráig szoptatta, ami nem jelentett gondot az óvodában sem. – Elég vegyes a megítélése annak, ha valaki ilyen sokáig szoptat, a nők ezért sem verik nagydobra. A környezetünkben mindenki megértette, az óvónők is pozitívan fogadták. A szoptatás nem csupán táplálási, hanem gondozási forma.

A gyermek akkor is ezzel vigasztalódik, ha megszeppen, megijed vagy fáradt, és biztonságra vágyik. A szervezet bölcs, az anyatej betegségmegelőző hatása idővel változik, így a kétévest is felvértezi a fertőzések ellen. Az anyatejes táplálás a későbbi cukorbaj és szívproblémák esélyét is csökkenti – magyarázta a tanácsadó.

A szoptatás nem csupán táplálási, hanem gondozási forma. Fotó: Németh András Péter

Dr. Koronczi-Novák Esztertől pedig megtudtuk, miért volt előnyös, hogy a nemesi sarjakhoz hajdan a pórnépből való szoptatós dajkákat fogadtak. Ugyanis az alacsonyabb társadalmi rétegből származó asszonyok több fertőző forrásnak voltak kitéve, így a tejükben több immunanyag lett, amit a kicsi magába szívhatott.

– Az anyatej tartalmazza annak a betegségnek az ellenanyagát, amely az anyát megfertőzi. Ezért tévhit, hogy fel kell függesztenie a szoptatást annak, aki náthás, influenzás vagy lázas. Sőt, ha a kicsi ilyenkor nem szophat, akkor az ellenanyagokhoz sem jut hozzá – figyelmeztetett az előadó. A doktornő szerint a gyógyszerekkel kapcsolatban is sok félreértés kering.

Az új kutatások szerint szinte minden betegségcsoportban található olyan készítmény, amit biztonságosan szedhetnek a várandós vagy szoptatós nők. Fontos, hogy a betegek ne magukat kezeljék, hanem konzultáljanak az orvosukkal, merjenek kérdezni tőle, s így próbálják megkeresni az optimális megoldást. Akad például olyan angol nyelvű honlap, ahol a szakértők aszerint csoportosítják a gyógyszerek hatóanyagait, hogy azok mekkora rizikóval járnak a szoptatás vagy terhesség időszakában.

Ma már az anyatejes táplálást azért nem muszáj abbahagyni, mert egy húgyúti fertőzés miatt antibiotikumot kell szedni. Arra sincs szükség, hogy valaki szenvedjen, mondjuk, a fogfájás miatt, s ne merjen bevenni egy gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító tablettát. Csupán arra kell figyelni, mi a számára megfelelő hatóanyag.

A vitaminok, étrend-kiegészítők szedését viszont nem szabad túlzásba vinni. A C-vitamin például napi 1000 mg feletti dózisban tejkő kiválására hajlamosít, ami elzárja a tejcsatornákat. A vaspótlásnál is fontos az óvatosság, mivel a túlzott vasbevitel székrekedést okozhat, ráadásul növeli a fertőzések esélyét – mondta dr. Koronczi-Novák Eszter.

Ezek is érdekelhetnek