Testközelben a természet: így figyeld meg a vadállatokat

A vadon élő állatok megfigyelése történhet hobbiból, puszta érdeklődés kielégítéseképpen, de meghatározott okokból is. Például, ha tudni szeretnénk, hogyan jutnak be a vadállatok az elkerített udvarunkba, szeretnénk meghatározni védett fészkek elhelyezkedését, esetleg az állatok által használt útvonalakat, a megfigyelés hasznunkra válhat. A modern technika, valamint az emberi jelenlét egyaránt hasznos adatokkal szolgálhat. Megfigyelés személyesen – hogyan csináljuk?

LakóhelyemPR cikk2022. 07. 05. kedd2022. 07. 05.

Fotó: Shutterstock

A,Hunter,Stands,By,A,Wheat,Field,And,Observes,His Fotó: Shutterstock

Személyes megfigyelés esetén az a legfontosabb, hogy ne zavarjuk az állatokat, sőt, észre se vegyenek minket, hiszen csak így szemlélhetjük meg természetes viselkedésüket. A kényelmes vadászruhák nagy segítséget nyújthatnak ebben. Ezek olyan színűek, amelyekkel könnyen beleolvadhatunk az erdei környezetbe, ugyanakkor nagyon praktikus kialakításúak: minden nehézség nélkül mozoghatunk bennük a vadles során.

A megfelelő ruházaton túl lényeges, hogy ne keltsünk feltűnést, ne csapjunk zajt. Fontos a saját biztonságunkra is ügyelni, különösen akkor, ha olyan állatot figyelünk meg, ami komoly kárt tehet bennünk. Egy kicsinyeit terelő vaddisznó például akár halálos veszélyt is jelenthet, ezért jobb nem az útjába kerülni. Ideális lehet például fáról vagy magasra épített vadlesről figyelni az ilyen állatokat.

A fotó forrása: Edgar G Biehle / Shutterstock.com

A modern technika segítsége: vadkamerák

Amennyiben nem tudunk, vagy nem szeretnénk személyesen figyelni a vadállatokat, vásárolhatunk erre a célra kialakított kamerákat. A jó minőségű vadkamerák minden mozzanatot rögzítenek arról a területről, amelynek a figyelésére beállítottuk őket. Ezek álcázott kamerák, vagyis az állatoknak fel sem tűnik a jelenlétük, olyan színben készítik őket, hogy könnyen beleolvadjanak a környezetbe.

Megbízhatóan követik a vadak mozgását és természetesen éjjel is látnak: kiváló minőségű felvételeket képesek készíteni akár teljes sötétségben is, anélkül, hogy bármilyen fény kibocsátásával megzavarnák az állatokat. Mivel olyan kameráról van szó, amit kültéren használunk, magától értetődően bármilyen időjárási körülmények között megállja a helyét, nem árt nekik az eső, hó, fagy, vagy éppen a túl nagy meleg.

A fotó forrása: Tunatura / Shutterstock.com

Amikor vadkamerát választunk, érdemes figyelemmel lenni a hatótávolságára, e téren ugyanis komoly eltérések lehetnek, valamint azzal sem árt számolni, hogy mennyi ideig működnek egy feltöltéssel: a természetben ugyanis aligha lesz lehetőségünk áramforráshoz csatlakoztatni őket. A modern kamerákról már lehetséges a felvételeket mobiltelefonra vagy e-mailben továbbítani, ami megkönnyíti az ellenőrzést.

Ezek is érdekelhetnek