Varázslat, emberség és alkotás

Képkockánkban Dánielfy Zsolt, Jászai-díjas színművész mesél önmagáról...

LakóhelyemVarga Attila2020. 10. 08. csütörtök2020. 10. 08.
Varázslat, emberség és alkotás

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– Ferencvárosi gyerek vagyok és imádtam Budapesten gyerekeskedni… Már nem ott élek, de ma is megdobban a szívem, amikor hazamegyek.

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– Az autók, az állatok és a foci. Azt gondoltam, hogy ha nagy leszek, majd Ford Mustanggal vagy Porschéval fogok járni, és magánállatkertem lesz. Az autók egyikét már bőven megvehettem volna annyi pénzből, amennyit a bankban hagytam a devizahitelem után.

– Kedvenc könyve?

– A Don Quijote. Mert a szépségről, a tisztaságról, a hitről szól, és a végén a rosszak is megjavulnak.

– Milyen zenét szeret?

– Nincs preferált zeném. Számomra a legfontosabb az, hogy ne csak elvarázsoljon, hanem el is gondolkoztasson. Ilyen például a könnyűzenében az LGT, a komolyzenében Liszt, de szeretem az olyan zenét is, amelyik annyi életörömöt sugároz, mint a reggae.

– Példaképei voltak?

– Próbáltam példaképeket keresni magamnak, de nem tudtam senkihez hozzátörni a magam elképzeléseit, ezért sok példaképem volt, minden helyzetben más. Csodáltam József Attilát, de nem akartam volna az ő életét élni. Szerettem volna annyit tenni a magyarságért, mint Széchenyi István, de nem érdekelt életművének minden része.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Montágh Imrével. Csodálatos tanárom volt, nemcsak beszédet tanított, hanem emberséget és hazaszeretetet is. Ha együtt borozgatnánk, az azt jelentené, hogy még itt van közöttünk.

– Mindenkiben megbízik?

– Alapvetően igen. Ha valaki visszaél vele, nem én leszek tőle szegényebb. Ez nem jelenti azt, hogy másodszor már nem figyelek jobban.

– Került már igazán kellemetlen helyzetbe? Itt az ideje, hogy el is mesélje!

– Igen, egyszer majdnem belehaltam egy szerelembe. Nem vagyok büszke rá. Egyszer pedig felvettem egy 21 milliós bankhitelt, 62 lett belőle. Abba is majdnem belehaltam, mire visszafizettem. A vég­törlesztésnek köszönhetem, hogy rendezni tudtam.

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Olyat, aminek az építéshez van köze. Kőműves vagy asztalos, ács, hogy érezhessem, alkotok valamit, ami ott marad, és száz év múlva is látják.

– Gyűjt valamit?

– Szándékosan nem gyűjtök semmit, de mindig van valami, amiről azt hiszem, hogy eszeveszett szükségem van rá, aztán fél évig hozzá se nyúlok.

– Szokott felesleges dolgokat vásárolni? Mondjon egy példát!

– Az autótól a metszőollóig bármiből képes vagyok bevásárolni… és milyen bölcs az élet, előbb vagy utóbb mégis szükségem lesz rá.

– Kedvenc helye a világban?

– Florida. Gazdag az élővilága, nyugalom van, kedvesek, barátságosak az emberek.

– Magyarországon?

– Debrecen nagyon szép és élhető város. Szeretek itt lakni.

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– Kamaszkorom szép nyarai. Meztelen fürdőzések az éjszakában, határtalan szabadság.

– Mi a kedvenc sportja?

– Kölyökkoromban versenyszerűen fociztam, de a kedvencem a lovaglás és az evezés volt.

– Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– Amit mindenki. Telefon, üzenet, chat, GPS, fotó-videó, internet stb.

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Már próbáltam, három-négy év elég lenne.

– Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Egyre többen tudják, hol van Magyarország és hol van Budapest, még a tengeren túl is. Akik jártak nálunk, mindenkinek ragyog a szeme. Egyébként az van, ami régen. Csikós, csárdás, gulasch, cigányzene, no és Puskás. Újabban az is, hogy egyedi a politikánk, s ez engem boldoggá tesz.

Dánielfy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész 1981-ben végzett Kállai Ferenc és Szirtes Tamás növendékeként a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Azt megelőzően a Vígszínházban és a Madách Színházban volt gyerekszínész. Tanulmányai elvégzése után rögtön Debrecenbe szerződött, talán nem is nagyon van más színész az országban, aki elmondhatja magáról, hogy pályakezdése óta megszakítás nélkül ugyanazt a várost és annak közönségét szolgálja, immár 36 éve. Trianoni megemlékezésekre, nemzeti ünnepeinkre összeállított műsoraival, irodalmi estjeivel többször nagy sikert aratott már a szórványmagyarság körében is, az Amerikai Egyesült Államok különböző területein. A Petőfi és Arany levelezéséből összeállított produkciója a saját rendezésében több mint száz előadást ért meg.

 

Ezek is érdekelhetnek