Végakarat szerinti újratemetés

Eötvös József halálának 150. évfordulója alkalmából múlt hétvégén Ercsiben ünnepélyes egyházi szertartás keretében eredeti nyughelyükre, az Eötvös–Szapáry-kápolnába kerültek vissza a bárónak és családjának földi maradványai.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2021. 11. 14. vasárnap2021. 11. 14.

Kép: Ercsi, 2021. november 6. Spányi Antal megyés püspök (b) báró Eötvös József és családja újratemetésén az Ercsi mellett található Szapáry-Eötvös-kápolnánál 2021. november 6-án. MTI/Vasvári Tamás, Fotó: Vasvári Tamás

EÖTVÖS József; SPÁNYI Antal
Ercsi, 2021. november 6. Spányi Antal megyés püspök (b) báró Eötvös József és családja újratemetésén az Ercsi mellett található Szapáry-Eötvös-kápolnánál 2021. november 6-án. MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás

Ugorjunk vissza az időben! Nem túlzás azt mondani, hogy gyászba borult a főváros, mikor Eötvös József író, költő, politikus – az 1848-as Batthyány-kormány és az 1867-es Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a népoktatás és a tankötelezettség bevezetője – 1871. február 2-án váratlanul elhunyt.

Érdekesség

1976-ban, Oltványi Ambrus gyűjtésének eredményeként Eötvös 350 levele láthatott napvilágot. Sajnos a jelenlegi 10 fős kutatócsoport megalakulásáig nem akadt senki, aki folytatta volna a megkezdett munkát. A korábbi gyűjtéshez képest ma már nagyjából négyezer levél áll rendelkezésre.

A hivatalban lévő miniszter korábban már sokat betegeskedett, ám szinte az utolsó pillanatig dolgozott. Az Akadémia tevékenysége egy hétig szünetelt, és február 3-án egy napra bezárt a Nemzeti Színház is. Az iskolákra és az egyetem épületére kitűzték a gyászlobogót. Eötvöst végakaratának megfelelően Ercsiben, az általa oly szeretett nagyszülői birtok kis kápolnájában temették el.

Az idők során az 1828-ban anyai nagyanyja, Szapáry Julianna grófnő által építtetett kápolna és a mögötte található, Ybl Miklós tervei alapján 1879-ben épült obeliszk szinte teljesen elpusztult. A kriptát a II. világháború után feltörték és kifosztották, ezért a csontokat az 1960-as évek végén helyi lakosok az Ercsi központjában álló, 1961-ben emelt Eötvös-szoborhoz helyezték át.

A kápolnát 2016-ban L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, akkor országgyűlési képviselő kezdeményezésére helyi közadakozásból, nyertes önkormányzati pályázatból és a katolikus egyház révén összegyűjtött források mellett, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával felújították, megmentve ezáltal az épületet a teljes pusztulástól – olvasható a múzeum közleményében.

Az ünnepélyes újratemetés apropójából hazai Eötvös-kutatók, valamint a korszak jeles történészei egész napos konferenciát hívtak össze.

A Magyar Nemzeti Múzeum virtuális kiállítása itt érhető el: www.museumapgallery.hu/eotvos-jozsef

 

Ezek is érdekelhetnek