Vissza a valóságba

Dudás Diána lassan két éve már tudja: a legfontosabb érték életében a szabadság; 2012 és 2018 között azonban megjárta a testi-lelki-szellemi rabság fokozatait. Huszonnyolc évesen lett szcientológus, majd otthagyta a szcientológia egyház közösségét, és új életet kezdett.

LakóhelyemL. Fábián Anikó2020. 07. 15. szerda2020. 07. 15.

Fotó: Nagy Adam

Vissza a valóságba Fotó: Nagy Adam

Nem könyvnek indult. Amikor 2018 elején kiléptem a közösségből, annyira rossz állapotban voltam, hogy azt most már nehéz elképzelni. Senkivel nem tudtam arról beszélni, mi történt velem, de tudtam, valahogyan meg kell szabadulnom kínzó emlékeimtől.

Késztetést éreztem rá, hogy naplószerűen leírjam az eseményeket. Minden egyes alkalommal, amikor egy történetet megírtam, jobban lettem. Egyre jobban. Írás közben gyakran hosszan zokogtam, de idővel képes voltam eltávolodni a leírtaktól. Naponta több pánikrohamom volt, sokáig kísértettek az álmatlan éjszakák, de azt mondhatom, leginkább az írás segített.

A szcientológia egyházba belépésemkor egy célt tűztem ki magam elé: el akartam érni az úgynevezett clear, azaz tiszta, megtisztult állapotot. Az embert meggyőzik: ahhoz, hogy szellemileg magasabb szintre emelkedjen, méregtelenítenie kell. Ez sokak számára hitelesen is hangzik.

Azzal érveltek, hogy a szennyezett levegő, az alkohol, a sok gyógyszermaradvány mérgező, ezektől meg kell szabadulni. A méregtelenítő programra beiratkozva két, nem olcsó tanfolyamot vásároltam meg, de úgy éreztem, ennyit megér az egészségem. Ma ez a program már kétszer annyiba kerül.

Azt ígérték, hogy ezt egy életben egyszer kell megcsinálni, és utána az ember nem lesz beteg. Hozzáteszem, soha életemben nem éreztem magam olyan rosszul, mint amikor ennek az egésznek a végére értem. A kívánt állapot eléréséhez kis tasakokban kaptuk a szükséges vitaminadagokat.

Ezeket kizárólag az Amerikai Egyesült Államokból lehet beszerezni, illetve előtte egy adott háziorvosnál egy alapvizsgálatot kellett elvégeztetni. A vitaminok szedése mellett folyamatosan szaunázni kellett, és valamennyi testmozgás (többnyire futás) is szerepelt a programban.

Azt gondolom, hiába erős valaki lelkileg, ha folyamatosan kemikáliákkal mérgezik, akkor testileg is könnyebb később megtörni. Én anno egészségesen mentem el ide. Kíváncsi voltam, kerestem az utamat, helyemet a világban, mint sok fiatal. Nem akartam az utam felénél visszafordulni.

A programot akkor hagyhattam abba, ha a napi niacin (B3-vitamin) mennyiségem 5000 mg-ot ért el. A napi ajánlott mennyiség ebből a vitaminból hivatalosan 16 mg.

Hogy meddig jutottam el a szcientológia menetrendje szerinti fejlődésben? A szcientológia egyháznak két oldala van. Az egyik képzési, a másik terápiás. Mindkettő üzleti modellen alapul. Én a képzési oldalon haladtam, a szcientológia egymásra lépcsőzetesen épülő szolgáltatásait felsoroló úgynevezett Hídon.

Auditornak készültem, azaz az ő módszereiket használó lelki tanácsadónak tanultam. Sorra végeztem az ajánlott tanfolyamokat, és egyre inkább arra vágytam, hogy megértsem, hogyan működik ez a módszer. Közben pedig, ahogy haladtam előre, egyre több falba ütköztem.

Tapasztalati úton tanultam, mert soha nem mondták el, mi vár rám. Kételyek voltak bennem, amivel nem értettem egyet, annak hangot is adtam. Így egyre többször kaptam negatív visszajelzést, igyekeztek bebizonyítani, hogy velem van baj, hiszen nekik mindenre van kész válaszuk. Egyre rosszabbnak állítottak be, én pedig egyre kevésbé értettem, miért, hiszen gyorsan tanultam, kiváló eredményekkel.

Otthon kezdetben meséltem. Akkor még csak a jó dolgokat láttam. De egy idő után már nem beszéltem a furcsa tapasztalatokról. Nem akartam feszültséget kelteni a családomban, mert ha az egyházban erre rájönnek, külön „kezelést” írnak elő, képzést végeztetnek az emberrel, súlyos tíz- és százezrekért.

Ezzel pedig az ember eljut oda, hogy igyekszik ritkán kommunikálni családtagjaival, elszigetelődik, hiszen úgysem értik, mi történik vele. Így képesek elszakítani családtagokat egymástól.

Az egyetlen, ami egy ilyen zárt közegből ki tudja mozdítani az embert, az a józan paraszti ész. Ezt azonban igyekeznek az első pillanatokban kiirtani az emberből. Ráadásul titok is övezi ezeket a tanfolyamokat, és ha valaki egyet elvégez, nem beszélhet arról, amit ott átélt.

Bennem az volt a vízválasztó pillanat, amikor belenéztem a tükörbe és eldöntöttem, felfogtam, hogy mennyi időt, energiát, kapcsolatokat tettem bele a semmibe. Volt célom, voltak terveim... Miért nem tartok még ott? Mert ezt mondták, mert azt… És akkor értettem meg, hogy amiket mondtak rólam, az egy felépített valóság.

És hogy mikről mondtam le, ahogy haladtam előre? Hajviselet, smink, ruha – ebbe is mind-mind beleszóltak, ahogyan az élet többi területét is bekorlátozzák. Még az arckifejezésem is megváltozott.

A legszörnyűbb mentális kínzás, amiben részt kellett venni, az utolsó két hétben történt. Napi öt órában vittek vissza előző életbeli halálélményekbe, ezeket borzasztó volt átélni. A legrosszabb, hogy ki tudja, milyen tudatállapotban beszéltem ezekről a dolgokról – levágták a fejem, leszúrtak stb. –, és aki ott ült velem szemben, az végig azt mondogatta, folyamatosan megerősítette egy műszer segítségével a kételkedéseim ellenére is, hogy ez mind igaz.

Én ezt már nem fogom elfelejteni. És ez csak egy példa arra, hogy milyen pusztító módon tudnak beleavatkozni az elmerendszerébe.

Ezt az előző életes utaztatást addig ismétlik, amíg az alany nem hisz a reinkarnációban. A Clear állapot gyakorlatilag a józan észtől mentesíti az embert.

Dudás Diána szeretné története üzenetét minél több emberhez eljuttatni.

Miután 2018-ban otthagytam őket, a családom, a környezetemben élők azt látták, hogy az első két hónapban úgy viselkedtem, mintha elvonási tüneteim lettek volna. A szenvedélybetegeknél játszódik le ugyanez: állandó remegés, rettegés, pánikrohamok – gyakorlatilag ki sem mertem menni az utcára. Éjjelente egy-két órára tudtam csak elaludni.

Szinte teljesen egyedül másztam ki a gödörből, apró lépésenként, ahogy ezt a könyvben is megírtam. Mostanra, két év után sikerült felépülnöm. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, magán angoltanár vagyok. Ugyanakkor szeretném az üzenetemet, vagyis az igazságot erről a szervezetről minél több emberhez eljuttatni.

Ha egyvalakinek sikerül megmenteni az életét, akkor már megérte megírni Az én szcientológia sztorimat.

Előttem Bonyai Péter megírta a maga történetét. Azonnal elolvastam, ahogy kiléptem a szciento­lógusoktól. Végre olvashattam szabadon! Mivel felsővezető volt tíz évig, nagyon pontosan leírja a szervezet rendszerét, működését; arról azonban nem írt, hogy pontosan mi történik a szcientológia terápiás ülésein, amire a pénzt az emberek befizetik – én ezt a nagyon fontos részt pótoltam. Péter segített talpra állni a legnehezebb időszakban.

Sokan kérdezik, ez a szervezet miért viseli az egyház nevet. Megvan az oka, de ez valójában egy üzleti rendszer. Nagyon jó csomagolást kap itt a pénzbeszedés. A működési elv visszavezethető L. Ron Hubbardra, az alapítóra, aki annak idején rájött, ha egyház státuszt kap a szervezet, amit létrehozott, akkor ez különböző adókedvezményekre jogosítja fel.

A kilépésem után kerestek, hívogattak időnként, de nem tartok tő­lük. Miután kiátkoztak, elnyomó személyként kezelnek, inkább a saját embereiket féltik tőlem. Tudja, amikor már nem tudnak mit elvenni tőlem, akkor nincs mitől félnem sem. És nem én verek át embereket, sodrok életveszélybe, tehát nem nekem van félnivalóm.

Akik elolvasták a könyvemet, nem támadtak. Tudják, hogy amit leírtam, igaz.

Ezek is érdekelhetnek