Éjjel is takarít az alvajáró

Mosogat, főz, olykor takarít az alvajáró, majd - mint aki jól végezte dolgát - szépen visszafekszik az ágyba és szundít tovább. De olykor még az is megesik, hogy az éjszaka közepén - úgy pizsamásan - autójába száll, vezet néhány kilométert, visszaáll a parkolóba, majd ismét lefekszik az ágyába aludni.

Lelki bajokValló László2009. 06. 01. hétfő2009. 06. 01.
Éjjel is takarít az alvajáró

Az alvajárás jelenségét az alvás és az ébrenlét közötti köztes állapot jellemzi. Ilyenkor az érzékek és a motoros (vagy másképpen: mozgásos) funkciók részben éberek. Az úgynevezett motoros működés köre a szervezetünket érintő valamennyi mozgás beidegzését magában foglalja, ami lehet tudatos és lehet tudat alatti, azaz vegetatív.

Alvajárók esetében ez a tudatos mozgás részben gátolt, ezért lehetséges, hogy a páciens az akadályokat bizonyos szinten érzékelve, azokat megkerülve közlekedjen, miközben a tudat lényegében alvó állapotban marad. Mint a leggyakoribb esetekben is, amikor az illető az éjszaka közepén fölkel, ablakot nyit, bemegy a konyhába, eszik, iszik, közben az útjába eső akadályokat kerülgeti, olykor azokba beleütközve kisebb-nagyobb sérüléseket is szerez, s mindeközben erről mit sem tud.

Hogy az alvajáró valóban alszik, bizonyítja, hogy zavart, merev, "üveges” tekintettel jön-megy a szobában, nem vagy csak nehezen ébreszthető. Jellemző az is, hogy ébredése után nem emlékszik, hogy mit művelt éjszaka, és röstelli, ha ennek következményeivel szembesül, vagy erre emlékeztetik.

Tévedés, hogy a telihold váltja ki a "holdkórosságot” - semmi köze nincs hozzá. A rendellenesség műszeres alvásvizsgálattal jól kimutatható: a betegeknél elsősorban az éjszakai alvás első harmadában-felében jellemző úgynevezett lassú hullámú alvás mutat a normálistól eltérő sajátosságokat. Aminek jellemző megnyilvánulása a fokozott ébredési készség, illetve a látszatébredésben az alvás részleges fönnmaradása.

Az alvajárás betegségében jellemző e rendellenesség családi halmozódása; az esetek több mint felében "családi örökségként” mutatkozik meg. Ha azonban más a kiváltó ok, akkor az igen gyakran fáradtságban, alváshiányban, nyugtatók szedésének következményeként érhető tetten. De a túlzott alkoholfogyasztás vagy a drogozás is előidézheti.

Ezek is érdekelhetnek