A fájdalom mögött mindig lelki baj áll

Félünk a tűszúrástól, a vérvételtől, a sebvarrástól, s mindentől, amit bármilyen tartós, vagy átmeneti fájdalom kísér. Nem is gondoljuk, hogy sokszor a testi fájdalmak csak tünetei a lelki bántalmaknak.

Lelki bajokBalogh Mária2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
A fájdalom mögött mindig lelki baj áll

Az orvostudomány sokat fejlődött a fájdalomcsillapítás terén az elmúlt években, de akad még pótolni való bőven. Igaz, a pirulák szedése mellett, saját magunkon is sokat segíthetünk. A fájdalom ugyanis nem elsősorban és kizárólag a sejtekben, a szövetekben és az idegrostokban fészkel, hanem a lelkünkben. Az emberek fájdalomtűrő-, és észlelő képességét jelentősen befolyásolják a családi minták – magyarázza dr. Kustár Anna klinikai szakpszichológus.

Gondoljuk csak végig, milyen gyakran mondjuk a gyermekünk előtt: „Fáj a fejem, migrénem van, görcsöl a hasam, szédülök, ideges vagyok, muszáj bevennem egy fájdalomcsillapítót!” Észre sem vesszük, hogy ezt a mintát követi majd a csemeténk, s is gyógyszert kér, ha nem érzi jól magát.

Kutatások igazolják, hogy sokkal alacsonyabb azoknak a gyerekeknek a fájdalomtűrő képessége, akiknek az édesanyjuk túlaggódó, és egy horzsolásos sérüléssel is ügyeletre viszi a kisfiát, vagy a kislányát. Azok a gyermekek viszont, akik nevelőotthonban cseperednek, és nem kötődnek igazából senkihez, sokkal jobban viselik a testi fájdalmakat.

A betegség okozta testi fájdalom elviselésében fontos szerepe van annak is, hogy milyen lelki és idegállapotban vagyunk életünk kritikus szakaszában. A szorongás, a félelem, a bizonytalan élethelyzet, vagy a tartós stressz nagymértékben felerősítik a fájdalomérzetünket.

Egy boldog párkapcsolatban, vagy családban élő, anyagi terhekkel nem küszködő ember sokkal könnyebben megbirkózik bármilyen fájdalommal, mint az, akinek a napi megélhetés, és a gyógyszerek kiváltása is komoly gondot okoz. Ma már az orvostudomány számára is elfogadott tény, hogy az egymást követő, és súlyosbodó lelki problémák előbb-utóbb utat törnek maguknak, és testi bajként jelentkeznek. Olykor maguk az orvosok sem tudják, hogy előbb a lelket kellene „meggyógyítani”, s csak azután felírni a gyógyszert a testi fájdalom okozta panaszokra.

Ugye Önökkel is előfordul, hogy olykor gyakrabban mondogatják: „Fáj a nyakam, a hátam, hasogat a fejem, a derekam, erőtlennek, kimerültnek érzem magam, szorít a mellkasom, görcsöl a gyomrom, sajog minden porcikám!” Gondoljuk csak végig, milyen napokat és heteket éltünk meg a panaszok megjelenése előtt! Ha figyelünk, magunk is megtalálhatjuk a ránk nehezedő fájdalmaink kiváltó okát.

A lélekgyógyász úgy véli: minden fájdalom az érzelmi, vagy a mentális egyensúly felbomlására utal, és erős bűntudatot, vagy ki nem beszélt, fel nem dolgozott sérelmet jelez. A fájdalom egy tartós belső szorongás kifejeződése az életünkben, ami abból a szempontból előnyös, hogy a szervezetünk jelez, azaz figyelmeztető riadót fúj számunkra.

- A csontok fájdalma arról is árulkodik, hogy az adott probléma, ami régen foglalkoztat bennünket, mennyire mélyen érint.

- A fejfájás és migrén hátterében a maximalizmus állhat, a lazításra való képtelenség, az örökös megfelelés érzése. De az is előfordulhat, hogy nagyon nehezen feldolgozható kudarctól szenvedek, s kétségek gyötörnek, bizonytalan vagyok magamban, életem jelenlegi szakaszában.

- A hát és nyakfájást nem csak a rossz-, kényszer testtartás idézi elő, hanem a mérhetetlen sok lelki és idegi teher cipelése. Ennek következtében a hát-, és nyakizmok örökös feszülésben vannak, ami izomgörcsöket, s feszítő fájdalmat vált ki. Minél több a teher rajtam, annál nagyobb lesz a fájdalmam. Meg kell tanulnom lazítani, másokban megbízni.

- A herékkel összefüggő panaszok és fájdalmak hátterében állhat a férfi létet érintő félelem, bizonytalanság, kétely. A nemiségnek, a szexuális zavarnak, teljesítőképességnek, az impotenciától való félelemnek is lehet a jele a here betegség.

- Az epefájdalmát és görcsét nem csak bizonyos ételek idézik elő, hanem saját magunknak is, ha örökké aggódunk, kesergünk, boldogtalanok és bizonytalanok vagyunk.

- A mellkasi szorítás, és fájdalom szervi háttere mellett lelki terhek nyomasztanak, olyan mintha nehézsúlyt helyeznének a tüdőnkre. Úgy érezzük, fuldoklunk, nem kapunk levegőt, valaki elnyom, kizsákmányol, megbetegít. Ez lehet a saját magunkat elárasztó érzelmek, a ránk nehezedő gondjaink kifejeződése is. Olykor a bűntudat testi tünetként való megnyilvánulása is.

- A porckorongsérv betegsége, kiszakadása hihetetlen fájdalommal jár. A jelentkező idegfájdalom mély konfliktushelyzetre is utalhat, amit a párkapcsolati, vagy a munkahelyi gondok felerősítenek. A porckorongsérv esetében a nyomás a kulcsszó, amelyet a családi, anyagi, vagy a munkahelyi felelősség okoz. Olyan, mintha határainkat túllépve, saját magunkra gyakorolnánk nyomást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek