Amikor a hűségesek hűtlenkednek (5.)

Mira Kirshenbaum pszichiáter szerint a szerelmi háromszög megszüntetésében nemcsak azt kell megvizsgálni, milyen lenne az élet egyik vagy másik partnerrel, hanem az érintett legbelső érzelmeit és alapvető értékrendjét is. Az Amikor a hűségesek hűtlenkednek szerzője ehhez is nélkülözhetetlen segítséget nyújt könyvében.

Lelki bajokBalázs Éva2009. 08. 15. szombat2009. 08. 15.
Amikor a hűségesek hűtlenkednek (5.)

Az egyik ok, amiért Diane (44) hozzá akart menni Charlie-hoz, az volt, hogy rendkívül tisztelte az intelligenciáját és az ambícióit. Ráadásul becsületes is volt. Mindent egybevetve, Charlie csodálatra méltó férfinak számított a szemében. A dolgok annyira jól mentek minden szinten, hogy Diane nem vette észre azt, ami nem volt jó neki. Diane nem szerette önmagát, amikor Charlie-val volt. Charlie elérte, hogy butának érezze magát mellette.

Gyakran megkérdőjelezte, amit Diane állított, vitatkozott vele. Hacsak nem voltak tökéletes egyetértésben a témában.

Diane sokáig nem értette, miért kezdett viszonyt Scott-tal. Az olyan nők, mint ő, nem kezdenek viszonyt. De amikor Scott-tal volt, sosem érezte magát rossznak. Annyira zavaros volt minden. Scott nem volt olyan okos, ambiciózus vagy sikeres, mint Charlie, de mellette Diane okosnak érezte magát. Scott mindenféle dologgal kapcsolatban kikérte a véleményét, amit Charlie sosem tett meg.

Egy nap Scott bevallotta, nem bírja elviselni a tényt, hogy Diane még mindig házas. Megmondta neki, hogy szeretné, ha elválna Charlie-tól, és hozzámenne feleségül.

Diane azt gondolta, Charlie megbízhatóbb, mint Scott (elfelejtette azt, hogy bár Charlie tényleg okosabb és sikeresebb, de mindkettő megbízható srác). Azt gondolta, hogy a kapcsolata mindkettőjükkel körülbelül egyforma. (Ő a szexre fókuszált, ami mindkettőjükkel jó volt, és arra, hogy nagyon ritkán vitatkozott velük.)

Diane elfelejtette, hogy milyennek érzi magát ezek mellett az emberek mellett. Önmagát okolta, amiért úgy érez, ahogy. Ekkor majdnem elkövetett egy szörnyű hibát, de szerencsére egy beszélgetés a húgával, Amyvel visszahozta őt a katasztrófa széléről.
– Mi a fenét csinálsz ezzel a két fickóval? – kérdezte Amy.
– Nem gondoltam volna, hogy annyi ember közül pont te leszel, aki elítél.
– Nem, csak azt mondom, ki kell találnod, mit tegyél, mert ez az egész nemsokára a fejedre szakad.
– Mit gondolsz, mivel gyötröm magam folyamatosan? Egyszerűen nem tudom, melyikükkel akarok együtt lenni.
Amy rácsodálkozott:
– Ugye viccelsz? Amikor azután találkozunk, hogy Charlie-val voltál, olyan vagy, mint egy agyonhasznált mosogatórongy. De ha Scott-tal voltál, csak úgy ragyogsz. Hogyhogy te nem látod ezt?
Diane sokkal inkább a két férfira koncentrált, nem pedig arra, hogyan érez önmagával szemben, amikor velük volt.
Amynek igaza volt. A különbség óriási volt, méghozzá Scott javára.

Ha bármikor megreked egy nő vagy egy férfi, és nem tudja eldönteni, kivel is kellene élnie, a párterapeuta általában nagyon hasznosnak találja megkérni őket, hogy felejtsék el a másik személyt egy percre. Úgy tapasztalta, hogy két ember közötti választás sokunknak sokkal inkább arról szól, hogy két önmagunk között kell választani: a két különböző „én” az, akik mi vagyunk a két különböző emberrel.

Az igazság az, hogy az érintett választása csak akkor fog jól működni, ha szereti saját magát, amikor azzal az emberrel van, akit választott. De hogyan kell választani a kétféle önmaga közül?

Kirshenbaum azt javasolja, hogy a viszonyban élő ember értékelje a mindkét partnerével együtt töltött időt, illetve azt, hogy ő hogyan érezte magát. Ehhez egy skálát ajánl mínusz 10-től plusz 10-ig. Ezt többször kell alkalmazni ahhoz, hogy pontos értékelést kapjunk.

A kapcsolat javításához szükség lehet erre, de ahhoz, hogy eldönthesse, kivel akar élni, csak az számít, hogyan érez.

Íme az örök szabály: nem élhetünk olyannal, akivel az együtt töltött időben születő érzések, a nulla vagy a mínusz tartományban mozognak.

Mira Kirschenbaum: Amikor a hűségesek hűtlenkednek. Geopen Könyvkiadó

Ezek is érdekelhetnek