Titkolták, de ma már tanfolyamot kapott a béles

Létezik a Hajdúságban egy civil szervezet, amely fontos feladatának tartja, hogy megmentse, illetve újjáélessze a térség süteményezős szokásait. A hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért Egyesület másfél évtizedes munkálkodásának eredményeként ma már tizenöt, jellegzetesen böszörményi tészta viselheti a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet.

Olvasóink írtákBalogh Géza2019. 06. 03. hétfő2019. 06. 03.
Titkolták, de ma már tanfolyamot kapott a béles

Hajdúböszörmény az egyik legrégibb és legarchaikusabb alföldi város, például mindmáig őrzi ősi településszerkezetét, melynek tanulmányozására a világ minden tájáról érkeznek a múltra kíváncsi érdeklődők. Azt hinné az ember, ilyen környezetben mi sem természetesebb annál, hogy a táplálkozási hagyományok is megőrződtek.

De nem így van. Ahogyan az ország más tájain, úgy ebben a harmincezres lélekszámú városban is megváltoztak az étkezési szokások. Új ételek jöttek, régiek mentek, s úgy tűnt, a nagymamák receptjei lassan a feledés homályába vesznek. De azért voltak sokan, akik fájlalták a régi ízek eltűnését. Talán az igazi, kemencében sült házi kenyér hiányzott a legjobban.

A népszerű Főzősuli: Hajdúböszöröményben iskolásokat is oktatják a helyi jellegzetes, majnem elfeledett sütemények receptjeit
Fotó: Civilek a Lakóhelyért Egyesület

A már említett civil egyesület tagsága aztán jó tíz éve úgy döntött, hogy ez így nem mehet tovább, meg is rendezték hát a hajdúsági kenyérünnepet. Ahová természetesen nemcsak a környező pékmesterek voltak hivatalosak, hanem mindenki, aki finom kenyeret akart enni. S miközben kóstolgatták a régi, ismerős ízeket, felemlegették azt is, hogy a régi böszörményi asszonyok nem csak kenyeret, de pompás tésztákat is sütöttek. Mindenkinek volt egy kedves süteménye, de mikor valaki azt kérdezte, hogy ki tudná ezeket mind megsütni, csak elvétve jelentkezett egy-két asszony.

– Ekkor fogalmazódott meg az igény, hogy összegyűjtjük a legjellegzetesebb böszörményi recepteket, melyeket aztán szép kiadványban is megjelentettünk – avat be a kezdetekbe dr. Nagy Imre, az egyesület elnöke, miközben szélesre tárja előttem egy százéves ház kiskapuját.

A város talán legérdekesebb pontján vagyunk. Szorosan egymáshoz bújva négy porta őrzi itt a százszázhúsz évvel ezelőtti város földműves arculatát. Nádtetős lakóházak, istállók, gazdasági épületek, s négy nagy kemence várja a betérőket. De itt nemcsak rideg, élettelen falak, bútorok várják őket, hanem például forró étkek meg finomabbnál finomabb sütemények. Az egyesület tagjai ugyanis ma már valóságos missziót teljesítenek, az évente a tájházakban megrendezett kemencés és süteményes napjaikon ezerötszáznál is több érdeklődő jelenik meg.

Ilyen a lakodalmas béles
Fotó: Civilek a Lakóhelyért Egyesület

S miután van egy hordozható elektromos kemencéjük is, az egyesület sütőasszonyai, sütőmesterei a város és a környék más pontjain is dagasztási, kelesztési, sütési bemutatókat, kóstolókat tartanak óvodásoknak, iskolásoknak, háziasszonyoknak – mindenkinek, akit érdekelnek a régi kalácsok, sütemények.

Sikert sikerre halmoznak, de talán mégis arra a legbüszkébbek, hogy a helyi általános iskolásokat is bevonták a hagyományok ápolásába. A két hónapos „sütősulinak” becézett kurzusokon például két osztály is részt vesz, s a gyerekek nem csak a kóstolást imádják, de a dagasztást, a keverést, a kenést, a cukrozást szintén.

A felnőttek érdeklődése sem maradt el, most már ott tartanak, hogy az egyesület tizenöt minosített sütoasszonyának közremuködésével külön tanfolyamokat szerveznek. Legutóbb például a böszörményi lakodalmi béles készítésének titkait sajátíthatták el. A kurzusra huszonhatan jelentkeztek, de végül harminc hölgy kapott bizonyítványt, így most már biztos, hogy nem fog elveszni ez a fejedelmi ínyencség.

Pedig nem sok hiányzott hozzá, hiszen az utóbbi évekre csupán néhány asszony maradt, akik képesek voltak az elkészítésére, ám ők megtartották a recept titkát. Hiába könyörögtek nekik a receptkönyv összegyűjtéskor is, nem árulták el a tudást. Végül aztán egy tévéműsorban mégiscsak sikerült szóra bírni egyiküket, ma pedig már a lakodalmakban is feltűnik a csodás sütemény.

Legközelebbi tanfolyamukon a hájas tészta készítését tanulhatják meg a jelentkezők – már most borítékolható, hogy pillanatokon belül betelik a létszám.

A BÖSZÖRMÉNYI LAKODALMI BÉLES

Hozzávalók: A tésztához: 1,2 kg liszt, 7 tojássárgája, kis pohár tejfel, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál porcukor, 3 citrom leve, 2 evőkanál 10%-os ecet, szódavíz. A kenőanyaghoz: 1 kg zsír, 20 dkg vaj, 3 evőkanál ecet, 50 dkg liszt.

A közepes keménységűre gyúrt tésztát fél órát pihentetjük, közben habosra kavarjuk a kenőanyagot, majd kilenc részre osztjuk. A három részre osztott tésztát 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az első lap tésztát megkenjük a kenőanyaggal, aztán összehajtjuk, s egy órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk. Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk meg. Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a levelet 6-7 milliméternyire nyújtjuk, 10-10 cm-es négyzetekre vágjuk. Közepükre kerül a töltelék (túró, mák, dió, lekvár, rizs) egyéni ízlés szerint, s a négyzet sarkait összefogjuk a töltelék fölött. 20-25 percig sütjük és vaníliás porcukorral szórjuk meg.

 

Ezek is érdekelhetnek