Rossz minőségű védőoltást használtak

Spanyolhonban több tízezer méhnyakrák elleni védőoltást vontak vissza, mivel két tinédzser súlyosan megbetegedett az injekció beadását követően.

Ország-világBalogh Mária2009. 02. 14. szombat2009. 02. 14.
Rossz minőségű védőoltást használtak

Valencia tartományában az egyik lányt, aki a méhnyakrák elleni védőoltást megkapta, már kiengedték az intenzív osztályról, míg a másikat még ápolják. A lányok a múlt héten kapták a védőoltást a kormányzati vakcinázási akció keretében.

A hatóságok szerint 76 ezer adag rossz minőségű oltóanyagot vontak ki a forgalomból az utóbbi napokban Spanyolországban. A nagyfontosságú oltást – amely véd a humán papilloma vírus (HPV) leggyakoribb változata ellen – 2006 óta kaphatják a spanyol lányok,

A vírus szexuális kapcsolat útján terjed, s méhnyakrákot okozhat. Az ENSZ adatai szerint évente a világon évente félmillió nőnél állapítanak meg méhnyakrákot. Aki nem jár rendszeres szűrővizsgálatra, s kezeletlenül marad a betegsége, csaknem bizonyos, hogy a betegsége halállal végződik.

Svédországban nemrég jelentették be, hogy 2010-től minden általános iskolás lány ingyen részesül a HPV elleni védőoltásban, amit a szexuális élet megkezdése előtt a legcélszerűbb beadni.

Székesfehérváron a 12 éves lányok ingyen kapják a HPV elleni védőoltást, a helyi önkormányzat tavaly ősztől több mint 50 millió forintot ad a programra. Bár nem kötelező, de a fiatalok érdekében ajánlott a méhnyakrák elleni vakcina, amihez a szülők hozzájárulása szükséges. Teljes védettséget három oltás nyújt. Ha az akciót siker koronázza, a prevenciós program keretében az ingyenes oltást kiterjesztik a 13 éves lányokra is.

Magyarországon évente 500 nő hal meg méhnyakrákban. Fontos, hogy a még nem fertőződött lányok és felnőtt nők megkapják az oltást, a vakcina ugyanis 100 százalékos védelmet nyújt a HPV ellen. A vírus 15 fajtája okozhat méhnyakrákot. HPV-szűrést nem csak a nők kérhetik hazánkban, hanem a férfiak is, mivel náluk is okozhat rákos megbetegedéseket a humán papilloma vírus.