Csokoládéízű fesztiválprogramok

Az idén ünnepli 18. születésnapját a Budapesti Őszi Fesztivál. Az immár nagykorú rendezvény 15 helyszínen 56 programmal várja az érdeklődőket.

Ország-világHardi Judit2009. 10. 07. szerda2009. 10. 07.
Csokoládéízű fesztiválprogramok

Hétfő reggel, csúcsforgalom, a metróban lépni sem lehet a munkába siető, tolakodó, idegeskedő emberektől. Mindenki rohan, szinte ügyet sem vetve az egyik legújabb plakátra. Pedig nem akármilyen: idős néni, karosszékben, tábla csokit majszolgatva. Ugyan mit reklámozhat? Rejtély maradt egészen két héttel ezelőttig, mikor a Trafóban kezembe nyomták a Budapesti Őszi Fesztivál katalógusát, melyről a már ismerős néni néz vissza rám. Mert a művészet is olyan, mint az igazi fekete csokoládé: ízlelgetni, nem csak falni; érezni, nem csak nyelni kell.

1992-ben a fővárosi Önkormányzat kortársművészeti fesztivált rendezett a Budapesti Művészeti Hetek utódaként. Céljuk volt, hogy itthon is megismertessék, megszerettessék a kortárs, progresszív művészeket és alkotásaikat. Tizenegy évvel később, 2003-ban Kovalik Balázst kérték fel a fesztivál művészeti vezetőjének. Fontos, hogy a hazai alkotók mellett nemzetközi művészek is színpadra lépjenek, bemutatkozzanak a magyarországi közönségnek. A mára már Európa legrangosabb kortárs fesztiváljai közé tartozó művészeti összejövetel nem csak plakátján nyújt egyedülállót. Október 9-18. között színes programok, előadások, kiállítások, táncbemutatók közül választhatnak az érdeklődők.

Rögtön az első nap, október 9-én fotókiállítás nyílik In memoriam Pina Bausch címen a Goethe Intézetben. A modern tánc nagyasszonya az idén nyáron, 68 éves korában hunyt el, az ő emléke előtt róhatják le tiszteletüket a látogatók.

Szintén a Goethe Intézetnek köszönhetően egy Öldöklő angyal is vendége lesz a fesztiválnak. A Thália Színházban, október 17-én,  Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Rechnitz (Az öldöklő angyal) című drámáját mutatják be. A Bárka Színházban pedig Gergye Krisztián Társulata tolmácsolja Nádas Péter Találkozás című drámáját. Az előadás prózai formában, élő zenei kísérettel kerül színpadra, kiegészítve a mozgásszínház szinte teljes kelléktárával.

Akit a kiállítások vonzanak, mindenképpen látogasson el a Dorottya Galériába, ahol a tipográfia különös újraértelmezéséből született tárlat. Az irodalmat kedvelők sem fognak csalódni. A Thália Színházban ugyanis zenés est várja őket, ahol Hegedűs D. Géza eleveníti fel a Holmi című folyóirat történetének első húsz évét.

Ha már zene, akkor érdemes meghallgatni a gitár „reneszánsz emberének” koncertjét is. Marc Ribot egyenesen New Yorkból érkezik a Trafóba. A zenész számos lemezen közreműködött már, dolgozott többek között John Zorn, Robert Plant, Elvis Costello oldalán, saját triója pedig tavaly óta albummal is büszkélkedhet. Estjükön fellép Bálint Eszter, a Florida, a paradicsom című film főszereplője. De ha valaki az Andrássy út kornyékén jár 9-10-én 4 órakor, álljon meg egy pillanatra valamelyik zebránál: fiatal művészek 50-60 akcióból álló performansszal kápráztatják el a közönséget a járdaszigetek és zebrák között. Hogy miről szólnak majd az előadások? Céljuk a meghökkentés, de terítékre kerülnek komolyabb társadalmi ügyek is. Hiszen a téma ott hever előttünk az utcán, csak le kell hajolni érte.

Még több részlet és színes, izgalmas program található a fesztivál bof.hu című honlapján.

Ezek is érdekelhetnek