Élelmiszer-adomány rászorulóknak

Október 16-án, az Élelmezési Világnapon elindul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO által szervezett adománykonvoj, amely a csatlakozó élelmiszer-ipari és -kereskedelmi vállalatok eddigi legnagyobb mértékű összefogása. Mintegy 55 millió forint értékű élelmiszer-adományt szállítanak magyarországi rászorulók javára.

Ország-világPethes József2009. 10. 16. péntek2009. 10. 16.

Kép: miskolc gyermek és ifjuságvédő szolgálat gyermekotthon 2008 12 07 Fotó: Kállai Márton

Élelmiszer-adomány rászorulóknak
miskolc gyermek és ifjuságvédő szolgálat gyermekotthon 2008 12 07 Fotó: Kállai Márton

E a napon felhívják a figyelmet az éhezésre, az alultápláltságra, amely nemcsak a világ szegényebb országaiban, hanem hazánkban is egyre súlyosabb probléma. A gazdasági válság hatására az Élelmiszerbanknál jelentkező segélykérések száma az elmúlt év során megkétszereződött.

Az egyesület az idén 350 ezer embernek juttat el – összesen több, mint 3000 tonnányi – élelmiszersegélyt, de ennek többszörösére lenne valós igény. Az adománykonvojban résztvevő vállalatok közül többen is az Élelmiszerbank állandó támogatói – e megmozdulással demonstrálják összefogásukat a cél érdekében. A konvoj résztvevői az Auchan, Bonbonetti, Cerbona, Coca-Cola, Füri Tészta, Gyermelyi, Haladás Mezőgazdasági Zrt., Match, Metro, Nestlé, Profi, Sole-Mizo, Soós Tészta, Tesco, Univer, Wrigley.

Az élelmiszerrel megrakott teherautók rendőri felvezetés mellett érkeznek a Vajdahunyad várhoz, ahol csatlakoznak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által szervezett központi rendezvényhez. A konvoj a köszöntés után az adományokat az Élelmiszerbank raktárába. szállítja., ahonnan később karitatív szervezetek és önkormányzatok segítségével osztják szét a rászorulóknak.

Az Élelmezési Világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – a Tesco-Global Áruházak Zrt.-vel közösen – lakossági élelmiszer-gyűjtési akciót is szervez 97 Tesco áruházban. A gyűjtés időpontja október 16-17.– (péntek délután és szombaton egész nap –, lebonyolításban 1500 önkéntes vesz részt. Az áruházi gyűjtés során kapott adományokat az áruházak közvetlen környékén élő rászorulók kapják meg.

Ezek is érdekelhetnek