Ide álljon, hogy odaérjen!

Megkezdték az első budapesti, uniós forrásból épülő P+R parkoló kialakítását a rákoshegyi vasútállomásnál. Ezzel a főváros másfélszeresére növelheti a P+R parkolóhelyek számát.

Ország-világRomvári Orsolya2009. 10. 27. kedd2009. 10. 27.
Ide álljon, hogy odaérjen!

Miközben Bécsben 16 és Münchenben 22 ezer, addig Budapesten – tavalyi adatok szerint – alig valamivel több, mint 4 ezer P+R parkolóhely van. Ez a szám most 2 ezerrel bővülhet, miután az Európai Unió összesen mintegy 1,4 milliárdos forrást ad a fővárosi és agglomerációs P+R parkolók létesítésére.

A tavaly elnyert, csaknem 400 millió forintos támogatásból jövő tavaszig 6 helyen összesen 570 P+R parkolóhelyet és 120 kerékpártárolót létesítenek a XVII. és a XXII. kerületi vasútállomásokon. Rákoskert és Rákoscsaba között közvetlen autóbuszjárat indul, ezzel is elősegítve a vasútra csatlakozást.

A P+R parkoló projekt részeként továbbá Szigetszentmiklós gyártelepen 110, Veresegyházon 109 férőhelyes P+R parkoló létesítését tervezik. A tavaly elnyert 624 milliós támogatásból várhatóan 13 helyszínen – Abony, Cegléd, Gyömrő, Kismaros, Nagykáta, Pilis, Sülysáp, Szentmártonkáta, Sződliget, Tápiószecső, Üllő, Vecsés, Verőce – 834, míg az idén megszerzett pályázati pénzekből – Albertirsán, Cegléden, Sülysápon, Tápiószecsőn – további 262 P+R parkolóhelyet alakítanak ki.

– A P+R parkolók elsősorban Budapest, valamint az agglomeráció azon részeiben létesülnek, ahol az elővárosi vasút és a külvárosi közösségi közlekedés versenyképes alternatívája az egyéni közlekedésnek. A P+R parkolók tervezhetőbb utazást, gyorsabb és kiszámíthatóbb közlekedést biztosítanak, amivel mérséklődik a bevezető utak forgalma, csökken a környezeti kár, s enyhül a belvárosra nehezedő forgalmi terhelés – mondta Gyarmati Zoltán, a projektet koordináló Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elővárosi vasutat a BKV Budapest-bérletével térítésmenetesen lehet igénybe venni. Ezzel a főváros belső városrészei 1-1,5 óra helyett 20-25 perc alatt kényelmesen elérhetőek. Az új P+R parkolókat akadálymentesítették, valamint a mozgássérültek számára kialakított  parkolók is lesznek. A kamerákkal őrzött területeken éjjel-nappal ingyen parkolhatnak az autósok.

Ezek is érdekelhetnek