Itália legjobb mesterei a Szépművészetiben

A legnagyobb értékű tárlat a Szépművészeti Múzeumban: a Botticellitől Tizianóig című kiállítás darabjai a világ legrangosabb múzeumai közreműködésével érkeztek hazánkba. Az itáliai festőművészet két évszázadát bemutató kiállítást szerdától február közepéig látogathatja a közönség.

Ország-világHardi Judit2009. 10. 26. hétfő2009. 10. 26.
Itália legjobb mesterei a Szépművészetiben

A XV-XVI. századi Itáliában alkottak a reneszánsz és a manierizmus legnagyobb szellemi és kulturális központjait. A Szépművészeti Múzeum kiállítása ezen iskolák és központok fejlődését hívatott bemutatni, kiegészítve a kor legnagyobbjainak remekműveivel. Így láthatjuk majd – többek között – Botticelli, Bellini, Giorgione, Leonardo, Raffaello, Tiziano, Veronese, Tintoretto leghíresebb alkotásait is.

A kiállítás hét szekcióra oszlik. Az első, a Festészet tudománya, a művészeti, festői módszerek alakulását változásait mutatja be. A portrékat Az Emberarcok, angyalarcok szekcióban helyezték el a kurátorok, míg a Reneszánsz határok nélkül című részlegen a korszak más művészeti korokkal való kapcsolatát mutatják be. Az eszmény testet ölt: az érett reneszánsz című szekcióban kapnak helyet Raffaelo, Correggio, valamint Leonardo képei. A tárlat címében szereplő egyik mester is kap önálló szakaszt, Tiziano, a festészet diadala névvel, ahol 9 képet állítanak ki a mester alkotásai közül. Velence művészi nagyhatalommá válása is nagy hatással volt a festőkre - a Velence és hátországa című szekció Tintoretto és Paolo Veronese képeivel mutatja be ezt a korszakot. A humanizmus optimista világképének megrendülését képekben meséli el az utolsó rész, A reneszánsz válsága és a manierizmus.

A kiállításon több mint 100 képet láthatunk, ebből 30-at itthon őriznek. A többi pedig a világ legnagyobb múzeumaiból érkezett hozzánk: Firenzéből, Párizsból, Londonból, Madridból, de még a tengerentúlról, Washingtonból és New Yorkból is kaptunk képeket.

A kiállítás október 28-tól jövő év február 14-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetnek