Majdnem 3 milló forinttal verték át

Egyre többen panaszkodnak: rászedték, átverték őket. Tisztességük, segítőkészségük áldozatai lettek egy olyan világban, amikor a gátlástalanság már szinte megszokottá vált.

Ország-világPalágyi Béla2009. 10. 29. csütörtök2009. 10. 29.

Kép: Gázóra leolvasó áremelés energia háztartás villany fűtés fözés 2005 01 22 Fotó: Habik Csaba

Majdnem 3 milló forinttal verték át
Gázóra leolvasó áremelés energia háztartás villany fűtés fözés 2005 01 22 Fotó: Habik Csaba

Idős nőhöz csatlakozik kezét tördelve egy vékony, nyúlánk, szőke, rövid hajú, megnyerő modorú úriasszony a városi piacon. „Hospitál, hospitál?” – kérdezi. A helybeli asszony készségesen segít, még büszke is rá, hogy tudja, a hospitál – kórházat jelent. Kiderül, baleset történt egy kamionossal, Pestre kell szállítani helikopterrel, ami hatalmas költség. Itt van ez a táska ugyan, tele dollárral, de az akcióhoz forintra lenne szükség. A helybeli segítő házába invitálja a bajba jutottat, aki telefonál a lakásból, orvossal beszél, még át is adja a kagylót a háziasszonynak, mert a „doktor” néhány szavát nem érti, aztán mutatja a táskát, valóban dollárok virítanak benne. Közben megszomjazik, a vendéglátó vizet hoz, no meg a kért 2 millió 800 ezer forintot… A nő sietve el, amikor aztán csak nem akar előkerülni, a segítőkész asszony kinyitja a táskát – s benne papír zsebkendőket, összevagdalt újságdarabokat talál. Telefon a rendőrségre, ahol kiderül, nem ő az első károsult.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Zita rendőr százados valóságos kiskátét állított össze a trükkös lopások megelőzésére. Az áldozatok készséges, segítőkész, idős emberek, akikben maradt még némi jóérzés, és nem nézik tétlenül, ha valakit egy bolt előtt, teszem azt, halálra rugdosnak. Szorultak ők is segítségre az életükben, gondolják, jólesik másnak is a gyámolítás a bajban. Meg talán a Tízparancsolatot is fel tudják mondani… Kár, hogy ez a tenni akarás náluk már nem párosul acélos fizikai erővel és kikezdhetetlen szellemi fegyverzettel. Ezt használják ki csalók, trükkös tolvajok, akik viszont hihetetlen leleményességgel lépnek a tettek mezejére. Nem túl szellemes, de gyakori a húszezres felváltásának ürügye, a használtcikk-vásárlás szándéka, a hirtelen jött ájulás, a hozzátartozótól hozott üzenet. S amikor már a küszöbön belül van a csengető, csak figyelni kell: hol tartja a pénzét a vendéglátó? Aztán vannak az árusok, akik vonzó áron kínálnak hasznavehetetlen portékát, vannak felvásárlók, óraleolvasók, nyereménnyel kecsegtetők, számlaegyeztetést színlelők, karbantartók, fogyasztásmérők felülvizsgálói, tűzifaárusok, egyszóval észnél kell lenni.

A rendőrségi tanács: csak ismerőst engedjünk a lakásunkba, pénzbeszedő ma már nem végez díjbeszedést, ha gyanús valaki, igazolja magát. Ha pedig mégis átvertek bennünket, legalább jó személyleírást adjunk. A rendőrség a megelőzéssel is teszi a dolgát, de én attól félek, a figyelmeztetés annyi, mint a feneketlen tónál a „Fürödni tilos!” tábla.

Ezek is érdekelhetnek