Mészárszék Bagdadban

A forgalmas vasárnapi délelőttön – csaknem egy időben – két pokolgép is robbant az iraki főváros belvárosában, kormányépületek közelében. A hivatalos adatok szerint a merényletnek több mint 130 halott az áldozata, a sebesültek száma pedig meghaladja a fél ezret.

Ország-világA. Fodor György2009. 10. 26. hétfő2009. 10. 26.
Mészárszék Bagdadban

A helyszín olyan, mintha masszív légitámadás érte volna Bagdadot: leomlott betontömbök, kiégett és szétroncsolódott autók, a szakadt vezetékeken át kiömlő vizet a vér festette meg – és mindenütt halottak, sebesültek. A nem hivatalos becslések a halottak számát akár 300-ra is teszik, mert a romok átkutatása csak most kezdődött. A biztonsági erők még azt sem tudják, hogy vajon öngyilkos merénylők robbantottak-e, mert a detonáció ereje a középpontban mindent elpusztított.

Nuri al-Maliki kormányfő most is igyekezett mindent az al-Kaida terrorszervezetre és a kivégzett néhai diktátor, Szaddám Huszein híveire – esetleg más külső erőkre, például Szíriára – hárítani.

Az irakiaknak azonban elegük van a politikusokból és a biztonsági erőkből. Azt mondják, nem kell nekik parlament, nem hiányoznak a népnek az egymással vetélkedő politikai erők – hagyják őket békében élni.

Januárban Irakban parlamenti választásokat tartanának, de kicsi az esély arra, hogy az országban többségben lévő síita és a vele rivális szunnita moszlimok megegyeznek egymással, illetve ez a két muszlim vallási szárny együtt kibékül az iraki kurdokkal. Egyelőre az iraki parlamentben sem sikerült megállapodni a pár hónap múlva tartandó választásokra vonatkozó törvényről.

Ennél jóval nagyobb a kockázat. Barack Obama elnök döntése nyomán, június végén kivonták az amerikai katonákat a nagyobb városokból, jövőre megkezdődne az amerikai erők teljes kivonulása Irakból. Washington abban bízik, hogy Irakban helyreáll a belső béke – s így minden erejét Afganisztánra koncentrálhatja.

De mi lesz, ha Irakban újra fellángol a háború, és Afganisztánban sem sikerül megfékezni a tálib lázadókat? Ez esetben a Közel- és Közép-Kelet újra lángba borul, veszélybe kerülhetnek az olajszállítási útvonalak, s Amerikának nagyobb háborúval kell majd szembenézni, mint amilyet néhány évvel ezelőtt Afganisztánban és Irakban megkezdett. Az olajválság pedig magával hozhatja az újabb gazdasági válságot is.

A Közel-Kelet – tetézve mindezt az izraeli-palesztin viszállyal – maga alá temetheti Barack Obama elnököt, akinek népszerűségi mutatója éppen az elmúlt napokban esett 50 százalék alá.

Ezek is érdekelhetnek