110 milliárdot bukhatunk a kvótapénzekből

Akár 110 milliárd forint veszteség is érheti az országot, amiért a kormány nem megfelelően használja fel a széndioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételeket – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Ország-világRomvári Orsolya2009. 11. 26. csütörtök2009. 11. 26.
110 milliárdot bukhatunk a kvótapénzekből

Búcsút mondhatunk a széndioxid-kvóták értékesítéséből származó milliárdoknak, ha a kormány továbbra is itt a piros hol a pirost játszik a zöld beruházásokra fordítandó pénzekkel. Lényegében ezt állapította meg a Zöld Beruházási Rendszer vizsgálata, amelyet az Energia Klub környezetvédelmi szervezet kezdeményezett a jövő nemzedékek országgyűlési biztosánál.

Az 1990-es gazdasági összeomlás következtében Magyarország jelentős széndioxid-kvóta többlettel rendelkezik. Ezt az úgynevezett forró levegő tartalékot értékesíthetjük azoknak az országoknak, akik a kiotói egyezményben meghatározott kibocsátási kvótákat túllépik. Annak érdekében, hogy a rendszer valóban hozzájáruljon a környezetterhelés csökkentéséhez, a széndioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételt az eladók kötelesek zöld beruházásokra fordítani. Ez az úgynevezett Zöld Beruházási Rendszer.

Magyarország a vevőkkel kötött szerződésekben vállalta, hogy a széndioxid-bevételeket épületek energiatakarékossági beruházásara fordítja. Csakhogy – noha a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a kvótaeladási szerződésnek megfelelően már tavaly fel akarta használni az értékesítésből származó bevételt – a Pénzügyminisztérium a költségvetési egyensúly javítása érdekében maradványtartásra kötelezte a KvVM-et, így a 2008-ban befolyt kvóta-bevételek felhasználására csak 2009 után kerülhet sor.

Az ombudsmani vizsgálat szerint visszás, hogy a kormány a 2008. évi kvótabevételekből 14,5 milliárd forintot a 2008-ban meghirdetett Panel Programra kíván fordítani, mert így már egyébként is garantált állami forrásokat vált ki, nem pedig új környezetvédelmi célok megvalósulását segíti elő. Vagyis a kabinet a költségvetési kiadások lefaragásához használja fel a kvótapénzt.

Az ombudsman ezért kezdeményezi, hogy a kormány pótolja a 14,5 millárd forintot, valamint javasolta, hogy a vonják vissza a ZBR Panel Alprogram pályázatát és írjanak ki a jogszabályoknak mindenben megfelelő új pályázatot. Fülöp Sándor ombudsman indokoltnak tartja elkülönített állami alap létrehozását a kvótabevételek és más, az éghajlatváltozással kapcsolatos állami források kezelésére.

A széndioxid-piacon a vevők diktálnak, s a kvótapénzek felhasználása körüli mizéria könnyen elriasztja őket. Az országgyűlési biztos vizsgálata szerint a Zöld Beruházási Rendszer pályáztatásának késése akár 110 milliárd forint értékű bevételkiesést is okozhat.

A zöldtárca az ombudsmani vizsgálatra reagálva közölte: a kvótaeladásból származó 28 milliárd forint bevétel –a jogszabályi előírásoknak megfelelően – akár már az idén klímavédelmi célokra fordítható. A tárca szerint a Zöld Beruházási Rendszer megfelelően működik, s értelmezhetetlen az ombudsman jelentésében szereplő, el nem adott kvóták bevételkiesése, hiszen számos más uniós tagállam sem adta el kibocsátási kvótáit, amit hazánknak is 2012-ig kell értékesítenie.

Ezek is érdekelhetnek