A britek is korruptabbak

Az év elején Nagy-Britanniában kirobbant költségtérítési botrány nem csak nevetség tárgyává tette a brit képviselőket, de ennél nagyobb kárt is okozott: az ország tovább csúszott lefelé a korrupciós listán – írta a The Wall Street Journal az európai kiadásában.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 19. csütörtök2009. 11. 19.
A britek is korruptabbak

A Transparency International (TI) berlini székhelyű, nem kormányzati nemzetközi szervezett a minap hozta nyilvánosságra a korrupciós listáját, amelyen 180 ország szerepel. Az első helyezettek a „legtisztábbak”, az utolsók pedig a legkorruptabb országok.

A lap szerint Nagy-Britannia bár csupán egyetlen helyet csúszott vissza a korrupciós listán, de az így megszerzett 17. helyezés a legmélyebb pont az elmúlt tizenegy évben. „Ez a helyezés tükrözi Nagy-Britannia meggyengült helyzetét a nemzetközi porondon.

A kárt pedig éppen az a botrány okozta, amely a képviselői költségtérítések miatt robbant ki. Nagy-Britannia emellett nem tesz hatékony lépéseket sem a külföldek által elkövetett korrupciós ügyek ellen sem ” – idézett a lap a TI jelentéséből. A TI brit igazgatója, Chandrashekhar Krishnan megjegyezte: „Nagy-Britanniának nem arra kellene törekednie, hogy a listán benne legyen a húsz legtisztább ország között, hanem minimum az első tízben kellene szerepelnie.” Robin Shepherd, egy szakértői csoport vezetője kijelentette: „A TI jelentése még nem jelenti, hogy a brit politikai rendszer úgy, ahogy van, korrupt”.

Az év elején derült ki, hogy a brit parlamenti képviselők tulajdonképpen „fejik” az államkasszát: az adófizetők pénzéből fizetnek ki olyan költségeket, amelynek semmi közük a parlamenti munkájukhoz. Takarítás, várárok-gondozás, úszómedence-tisztítás, bérleti díjak, törlesztőrészletek – ilyen és ezekhez hasonló célokra fordítottak hatalmas pénzeket. Még Gordon Brown brit miniszterelnöknek is vissza kellett fizetnie egy nagyobb összeget.

A korrupciós index tulajdonképpen abból áll össze, hogy az adott országban a lakosság és az üzleti élet szereplői milyen mértékben érzékelik a korrupció mértékét. Magyarország az idén „feljött” a 46. helyre, azaz egy helyet javított – de ez nem jelent javulást.

A TI listáján a legtisztább ország Szingapúr, Dánia és Új-Zéland, míg a legkorruptabb Szomália, Afganisztán, Mianmar (Burma), Csád és Szudán.

Ezek is érdekelhetnek