A dinoszauruszok sorsára jutunk?

Három mértékadó brit tudóscsoport is riadót fújt: a klímaváltozás hallatlan veszélyekkel jár, hacsak nem sikerül jelentős mértékben csökkenteni az üvegházhatású gázok – például a szén-dioxid – kibocsátását.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 24. kedd2009. 11. 24.

Kép:

A dinoszauruszok sorsára jutunk?

A példa nélküli felhívásban a Királyi Társaság (tudományos akadémia), a Meteorológiai Szolgálat és a Környezetvédelmi Kutatótanács hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás sosem látott veszélyekkel fenyeget. A 2007-es brit áradások, a 2003-as európai hőhullám, valamint a múlt heti dél angliai árvizek is alátámasztják érveiket.

A három szervezet szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás hosszú távon befolyásolja bolygónk életét és a folyamat talán már visszafordíthatatlan. A szén-dioxid kibocsátása egyre nő – miközben a sarki jégtakaró 2007-2008 között hirtelen lecsökkent, az utolsó évtized volt a legmelegebb 150 év óta, Ausztráliában állandósult a szárazság és veszélyes bozóttüzek dúlnak, a Maldív-szigeteken egyre emelkedik a tengerszint…

A tudóscsoport állítja: ha a világ nem tesz valamit, akkor felszöknek az élelmiszerárak, egyre több betegség tör elő, áradásokra számíthatunk, emelkedik a tengerek szintje és a vizük elsavasodik, folytatódik az esőerdők pusztulása és az elsivatagosodás.

Riasztó perspektíva: világszerte megnövekszik a tornádók, szélviharok, áradások ereje. Esőzések, áradások, földcsuszamlások lepik meg a világot, állatfajok tömegesen kipusztulnak – egyszersmind megnő azon menekülteknek száma, akik éppen a természet változásának hatására kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.

Ideje hát összefogni és cselekedni...

Ezek is érdekelhetnek