Falugondnokok demonstrálnak

Holnap ötven falubuszból álló konvojjal demonstrál a falu- és tanyagondnoki hálózat Budapest belvárosában. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert kisbuszokkal a vidéki életkörülmények javításának fontosságára hívják fel a figyelmet.

Ország-világPethes József2009. 11. 23. hétfő2009. 11. 23.
Falugondnokok demonstrálnak

A Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség a Vajdahunyad várában ünnepli a hálózat fennállásának és működésének 20 évfordulóját. A résztvevőket 11.30 órakor köszöntik a Vajdahunyad vára előtt, majd a konvoj 11.45 órakor indul a Kós Károly sétányról, végigvonul az Andrássy úton, a Teréz körúton, a Pesti alsó rakparton keresztül, a Lánchídon át Budára, majd megfordulva az Andrássy út felől érkezik vissza a Vajdahunyad várához.

– Most először sikerült uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének keretében támogatáshoz jutnunk. A csaknem 10 milliárd forintnyi támogatásból 1086 kisbuszt vásároltak a fenntartók, amelyből 700 gépjármű került be a falugondnoki hálózatba. Azért fontos ez a demonstráció, mert egyrészt nagyon kevesen ismerik a 20 éve működő falugondnoki szolgáltatást, másrészt pedig szeretnénk felhívni a fővárosiak figyelmét a vidéki életszínvonal emelésének szükségességére – mondta Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnok Szövetség társelnöke.

A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás célja, hogy a hátrányos helyzetű, intézmény- és szolgáltatáshiányos településeken, az apró falvakban és tanyás térségekben az ott élők esélyegyenlőségét biztosítsák. A szervezetten működő szociális szolgáltatás keretében a lakosok könnyedén és ingyen eljuthatnak például orvoshoz, bevásárolni, a gyerekeket pedig iskolába, óvodába és készségfejlesztő programokra viszik. A hálózat jelenleg 1204 településen több mint fél millió embert lát el.

Az Európában, de minden bizonnyal a világon is egyedülálló falu- és tanyagondnoki szolgálatot 2005-ben az unió szociális és vidékfejlesztési szakemberei a „magyarországi szociálpolitika legjobb gyakorlatának” választották.

Ezek is érdekelhetnek