Lesz fizetés, lesz-e nyugdíj?

Romániában a nyugdíjak és a fizetések kiutalása egyre nagyobb problémát jelent a hatóságoknak, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy időre beszüntette a tárgyalásokat az állammal. Bizonyára nem hagyja a nagyvilág csődbe menni az országot – de ha mégis?

Ország-világKirály Farkas2009. 11. 17. kedd2009. 11. 17.
Lesz fizetés, lesz-e nyugdíj?

Kétségbeesetten fordultak szorult helyzetükben a román hatóságok a bankokhoz segítségért, azonban a pénzintézmények egyre nagyobb kamatokat követelnek a kölcsönökre. A román pénzügyminisztérium ezúttal 300 millió euró hitelt vett volna fel, de a tárgyalások során több pénzintézmény ajánlatát is vissza kellett utasítania: a bankok többsége tíz százaléknál nagyobb kamatot kért. Az állam 25 millió eurót volt képes szerezni – ez a negyedik hitelfelvétel novemberben. A nagy probléma az, hogy a pénzintézményeknek fizetett kamat csaknem háromszorosa az IMF-nek fizetettnek.

Romániának – mondják a szakértők – az IMF és az Európai Bizottság tartalékaiból származó hitelrészletek hiányában mintegy 4,5-5 milliárd eurónyi összegre van szüksége ahhoz, hogy 2009 végéig folyósítani tudja az állami szektorban dolgozók fizetését és a nyugdíjakat. Ezért félmegoldás született. Az ország gazdaságának zuhanása közepette – miközben az IMF azzal fenyegetőzik, hogy nem folyósítja kellő időben (december helyett csak jövő márciusban) a szerződött hitel harmadik részletét – a román közszféra két hétre fizetés nélküli szabadságra megy – a törvényhozás is. Ez azt is jelenti, hogy a törvényhozás a választások második fordulója (december 6.) utáni időszakra halasztja a Traian Basescu elnök által jelölt Liviu Negoita kormányának bizalmi szavazását – a román kormányt nemrég leszavazta a parlament, jelenleg ügyvezető kormány vezeti az országot). Így az új román kabinet a hatalomra jutó államelnök akarata szerint alakulhat majd meg.

Pénz nyugdíjakra és fizetésekre talán lesz, talán nem – politikai válság viszont van, nem is akármilyen. Az állam fizetésképtelenné válhat,   kötelezettségeinek egy részét nem tudja teljesíteni. Ilyenkor vagy felfüggeszti az államadósság törlesztését (ez nem igazán lehetséges), vagy nem folyósítja az állami fizetéseket, a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat (ez sem járható út). Mindez még nem feltétlenül csőd, hiszen az állam vehetne fel – de ha a hitel nem érkezik? Miközben az idén bevezetett elvárt adó nem csupán a büdzsé bevételeinek növekedését, hanem több tízezer mikrovállalkozás megszűnését vonta maga után, a román gazdaság nem fehéredik, hanem, éppen ellenkezőleg, visszafeketedik.

Ráadásul jön az elnöválasztás. Eddig nem látott agresszivitású kampány folyik – érdemes lesz figyelni az eseményeket. Tiltakozás várható az állami alkalmazottak részéről, és hallatni fogják hangjukat a nyugdíjasok is. S ne feledjük a jubileumot sem: húsz évvel ezelőtt forrt fel a román társadalom. Nehéz decembere lesz keleti szomszédunknak.

Ezek is érdekelhetnek