Olajjal szennyezett kút Hajdúböszörményben

Nem az első eset, hogy a hajdúböszörményi szőlőskertben ismeretlenek olajjal szennyezték be a kutak vízét. Korábban segített az önkormányzat, most nehezebb a helyzet.

Ország-világBalogh Mária2009. 11. 20. péntek2009. 11. 20.
Olajjal szennyezett kút Hajdúböszörményben

A Bocskai szőlőskert egyik kútját eddig ismeretlenek olajjal szennyezték Hajdúböszörményben, így az ott élők víz nélkül maradtak. Nincsenek könnyű helyzetben a kertség lakói, mert még mindig vezetékes víz nélkül élnek, s az önkormányzattól várják a mielőbbi megváltó segítséget. A hivatal azonban a terület régi, hobbi kertfunkcióját szeretné visszaállítani.

Annál is inkább terhes a polgármesteri hivatal számára az újabb vízszennyezés, mivel tavaly télen egyszer már kármentesítették a szőlőskert kútjait az olajszennyezéstől. Erre azért volt szükség, mert az ott élők a kutak vízéből ittak, főztek és mostak. Tiszta vízhez azonban nem juthattak a környékről.

A mostani áldatlan állapotot úgy vészelték át a lakók, hogy hordóba esővizet gyűjtöttek, azt felforralták, s abból főztek. A várostól távoleső, kertségi területen élő több száz hajdúböszörményi azt szeretné, ha az önkormányzat áldozna a vezetékes víz kiépítésére, csakhogy a hivatal ezt jelenleg nem tervezi. Helyette kedvezményes áron tenné elérhetővé a szénsavmentes ásványvizet a lakók számára.

A szennyezést a Zöldhatóság vizsgálja, az olajos vizet az önkormányzat a saját költségén megtisztítja most is, a kutat azonban lezárja. Nem szeretnék, ha ismeretlenek újabb kárt okoznának a Bocskai szőlőskertben.

A hajdúsági városban többször is meggyűlt már a lakosok baja a víz minőségével, s számtalan panasz érkezett az akkor még Tiszántúli Környezetvédelmi felügyelőség munkatársaihoz. Pár éve például, 26 tonna engedély nélkül tárolt veszélyes hulladékot találtak a Kovács Albert utca egyik zárt udvarán, ahol 174 hordó galvániszap, és kilenc dézsa trafóolaj állt nyolc évig engedély nélkül. Az utcában élők, akiknek a családjában számos rákos megbetegedés, és halálos eset fordult elő akkoriban, összefüggést láttak a tragédiák, és a mérgező anyagok földbe, illetve levegőbe szivárgása között. A nyomozásban nem csak a környezetvédelmi hatóságok, de a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem is részt vett. Az ORFK később büntetőeljárást indított a telek tulajdonosa, és a veszélyes hulladékot ott tároló vállalkozó ellen.

Az illetékes hatóságok a vizsgálódások során elsősorban tetraklór – etilén és szén- tetraklorid szennyezést mutattak ki a talajvízben a kritikus utcákban. A laboratóriumi mérések azt igazolták, hogy a szennyezőanyag koncentrátum ezerszeresen meghaladta a szennyezettségi határértéket a legveszélyesebb helyen.

A környezetvédelmi hatóság szakemberei állítják, a megoldás minden esetben a megelőzés, és a telkeken tárolt ismeretlen eredetű hordók mielőbbi felszámolása. Fontos, hogy a lakosok a szennyvizet mindenkor a kijelölt helyekre szállítsák, továbbá hogy a trágyatárolók szabályos építmények legyenek. Mindehhez az is kell, hogy az ivóvíz minőségét gyakorabban ellenőrzik mind a városközpontban, mind a külterületeken és a kertségekben.

Ezek is érdekelhetnek