Polgármesterek Akadémiája

Mit tanulhat, mondjuk, egy borsodi polgármester norvég kollégájától? A következő tíz hónapban hatvan hazai település első embere találhat választ e kérdésre.

Ország-világPalágyi Edit2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.
Polgármesterek Akadémiája

Most indult a Polgármesterek Akadémiája, amely a norvég önkormányzatok szövetsége, a Corvinus Egyetem és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége együttműködéséből született. A fővárosi „évnyitón” a norvég nagykövet is részt vett.

Amolyan kísérleti évfolyamként kezdte a tanulást a Polgármesterek Akadémiájának hatvan hallgatója. A kurzus után eredetileg háromszázan érdeklődtek, a jelentkezők közül úgy választották ki az első „gólyákat”, hogy az esélyegyenlőség elve érvényesüljön, s az ország minden részéből jöjjenek hallgatók. A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből jelentkeztek. A fővárosból és néhány megyéből, például Hajdú-Biharból viszont csak egy-egy polgármester iratkozott be. Minden harmadik érdeklődő polgármesterasszony volt, holott csak minden nyolcadik hazai település élén áll nő.

A résztvevők a norvég mintát szeretnék hasznosítani településük irányításában, a tananyagot, a jegyzeteket a Corvinus Egyetem oktatói írták. A képzés részvevői között akadnak kezdő vezetők – a három „osztály” hallgatóinak egynegyede például időközi választáson nyerte el a tisztét. Az Akadémia padjait koptatók közül minden tizedik meglehetősen gyakorlott, ugyanis rendszerváltó polgármesternek számít.

A kurzus anyagát maguk a részvevők is alakíthatják. A kétnapos képzési alkalmak előtt ugyanis kérdőíven kérik ki a véleményüket arról, mire kíváncsiak, s egymással is megoszthatják tapasztalataikat a kisebb-nagyobb települések élén állók. Úgy tűnik, a „diákokat” főként az önkormányzati praktikák érdeklik, de tanulhatnak majd pénzügyekről, szerződéskötésről, kistérségi társulások szervezéséről is. Elsajátíthatnak pályázati ismereteket, tárgyalástechnikát, s nem utolsósorban azt, hogyan kommunikálják munkájuk eredményét.

Ezek is érdekelhetnek