Eszenyi Enikő is a kultúra követe lett

Negyedik alkalommal adták át a Magyar Kultúra Követei címet. Az idei kiválasztottak között ott van Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész és Kobayashi Ken-Ichiró japán karmester is.

Ország-világBorzák Tibor2010. 01. 21. csütörtök2010. 01. 21.
Eszenyi Enikő is a kultúra követe lett

A Magyar Kultúra Követe címet azon magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozzák, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviselete terén. Tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát külföldön is megismerjék, elismerjék, és ezt a jövőre nézve is vállalják. Ezt a megtisztelő elismerést minden évben a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át az oktatási és kulturális miniszter legfeljebb hét személynek.

Az idén Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész, rendező, Forgács Péter médiaművész, képzőművész, független filmes, Juliet Kinchin művészettörténész, egyetemi oktató, Kobayashi Ken-Ichiró karmester, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró a kiválasztott.

„A Magyar Kultúra Követe cím nem megbízatás, hogy legyenek ügyesebbek, tehetségesebbek, jobbak. Hiszen a világ ismeri tehetségüket, ők pedig kéznyújtásra várnak. A tehetség megmarad akkor is, ha a kéznyújtás nem érkezik meg. De mi szegényebbek leszünk” – fogalmazott Hiller István oktatási és kulturális miniszter a mai címátadási ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián.