2,6 milliárdos fejlesztés Kecskeméten

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2,44 milliárd forint támogatásával a Kecskeméti Főiskola 2011 novemberéig többlépcsős műszaki és természettudományi infrastruktúrafejlesztést hajt végre - olvasható a Szabad föld Online-hoz eljuttatott közleményben.

Ország-világO. Horváth György2010. 03. 16. kedd2010. 03. 16.
2,6 milliárdos fejlesztés Kecskeméten

- A tudásalapú társadalom meghatározó eleme a minőségi képzés, amely igazodik úgy a nemzetközi, mint a piaci szereplők elvárásaihoz. Ennek alapja a gazdaság és a minőségi oktatás gyakorlati együttműködése”- emelte ki Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a campus legújabb oktatóegységének, a legmodernebb gép- és járműipar hegesztési eljárásokat oktató hegesztőműhely átadóünnepségén.

A fejlesztési projektsorozat lehetővé teszi az intézmény számára a legmodernebb infrastrukturális és technológiai beruházásokat, amelyek révén nemcsak a régió, de az ország egyik legerősebb tudásbázisává válhat a Kecskeméti Főiskola. A közel 2,6 milliárd forint összértékű fejlesztési program többek között építési beruházásokat, labor- és szakterem felújításokat, valamint teljes körű informatikai fejlesztést tartalmaz — tette hozzá dr. Danyi József rektor.

A projektsorozat 2010 nyarán kezdődő, legnagyobb értékű – mintegy egymilliárdos – eleme az egykori homokbányai szovjet laktanya egyik kaszárnyájának kutatóközponttá alakítása. Az ún. „Tudósház” azon túl, hogy otthont biztosít a főiskola k+f+i projektjeinek, egyfajta műszaki-természettudományos ismeretterjesztő funkciót is ellát a jövőben.

A Tanítóképző Főiskolai Kar új oktatás-módszertani központja áprilisban nyitja meg kapuit és egyszerre szolgál módszertani központként, kiállító helyiségként, valamint kutatások, kísérletek elvégzésére alkalmas „laboratóriumként”. A háromszintes épületben helyet kap termék- és formatervező műhely, természettudományi oktatóterem, multifunkcionális prezentációs terem, technikaterem és digitális tananyagszerkesztő műhely is. Mindemellett hét laboratórium, illetve szaktanterem és eszközparkja is megújul.

Szintén projektelemként szerepelt a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar infoterének és központi rendszerhelyiségének felújítása, amely 2009 decemberében fejeződött be. A 106 milliós fejlesztés révén a korábbi tornaterem galériás infotérré alakult, így alkotva szerves egységet a főiskola műszaki és gazdasági szakkönyvtárával.

A most átadott, 52 millió forintból felújított oktatóteremben a diákok — biztonságos és színvonalas szakmai környezetben — sajátíthatják el a gépipar és a járműipar legmodernebb hegesztési eljárásait. A főiskolai hallgatók képzése mellett a tervek szerint a műhelyben felsőfokú szakképzésre, vállalati, és OKJ-s hegesztőtanfolyamok indítására is lehetőség nyílik.

Ezek is érdekelhetnek