Elkaszálta az Alkotmánybíróság az új Ptk-t

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság az új Polgári Törvénykönyvet hatályba léptető rendeletet. Az új magánjogi kódex két lépcsőben lépett volna életbe, de erre már biztosan nem kerül sor, sőt az új kormánypárt ígérete szerint át is írják a törvényt.

Ország-világTanács Gábor2010. 04. 26. hétfő2010. 04. 26.

Kép: KecskemŽt, 2008. okt—ber 06. Justicia szobor a KecskemŽti Megyei B’r—s‡gon. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Elkaszálta az Alkotmánybíróság az új Ptk-t
KecskemŽt, 2008. okt—ber 06. Justicia szobor a KecskemŽti Megyei B’r—s‡gon. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Korábban Sólyom László köztársasági elnök az új Ptk-t, illetve az azt atályba léptető rendeletet is visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek. Most az általa megfogalmazott érvek is visszaköszönnek az Alkotmánybíróság döntésében.

A vitatott körülmények között befejezett és megszavazott új kódexnek, amely az élet minden területére tartalmaz szabályokat, s több mint ezer jogszabályt módosít, május elsején kellett volna életbe lépnie – illetve egésuz pontosan csak az első két fejezetnek: az alapelvi résznek, valamint a személyekről szólónak. Erre azért volt szükség, mert nyilvánvalónak tűnt, hogy az egész, hatalmas törvény felhasználására nem lehet május elsejéig felkészíteni az intézményrendszert és az állampolgárokat.

A hatályba léptető rendelet azt tartalmazta, hogy az alapelvek és a személyekről szóló rész május elsején, míg a többi fejezet 2011. január elsején lépne életbe.  Ezzel szemben Sólyom László, illetve az alkotmánybírósági beadványok készítői is egyrészt zt a kifogásolták, hogy nincs megfelelő felkészülési idő május elsejéig, s ez a jogbiztonságot veszélyezteti. Másrészt pedig a jogbiztonságnak az sem tesz jót, hogy május elsejéig alkalmazzák a régi Ptk-t, május elseje után a régi Ptk-t az új Ptk. alapelvi részei szerint értelmezve, majd nyolc hónappal később az új Ptk-t a maga valójában:. Ezt az igazságszolgáltatási rendszer nem bírná feldolgozni – hogy az állampolgárokról ne is beszéljünk.

Önmagában a felkészülési idő hiánya miatt az AB nem szokott alkotmányellenességet megállapítnai, jelen helyzetben azonban úgy látták, hogy a jogbiztonság sérülne abban az esetben, ha a végrehajtási rendeletet átcsúszna a szűrőn.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek