Mindszenti betegper: vissza az elsőfokra

Eljárásjogi hibák miatt megalapozatlannak minősítette a Csongrád Megyei Bíróság a mindszenti beteg ügyeként elhíresült esetben az eljáró orvossal szemben lefolytatott büntetőper ítéletét.

Ország-világTanács Gábor2010. 04. 20. kedd2010. 04. 20.
Mindszenti betegper: vissza az elsőfokra

Szökő-Császár Ildikó a vásárhelyi kórház orvosa ellen büntetőper folyik. A doktornőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

2007. április 6-án, az egészségügyi reformhoz kapcsolódó új betegirányítási rendszer első napjaiban egy idős mindszenti férfi meghalt a mentőben, amely Mindszentről Hódmezővásárhelyre vitte, az ügyeletes orvos viszont Szentesre küldte tovább. A büntetőper fő kérdése, hogy Szökő-Császár Ildikó megfelelően járt-e el: elvégezte-e azokat a vizsgálatokat, amelyek annak a megítéléséhez kellettek, hogy a beteget továbbküldheti-e. Ugyanis az akkor bevezetett rendszer szerint a beteget elsősorban tényleg Szentesen kellett volna ellátni, viszont a közvetlen életveszély esetén Hódmezővásárhely lett volna az illetékes.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki, miután Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester az egészségügyi reform első áldozatának nevezte a mindszenti beteget: ha nem a doktornő a bűnös, akkor vélhetően a támadott betegirányítási rendszerben volt a hiba. A büntetőperben tavaly novemberben hoztak elsőfokú ítéletet, amely három, egymásnak is ellentmondó szakvélemény alapján bűnösnek mondta ki az orvost, pénzbüntetésre és az eljárási költségek megfizetésére kötelezte.

A megyei bíróság ma meghozott végzésében kimondta, hogy ez az ítélet megalapozatlan volt, és a Szegedi Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Ennek keretében újra meg kell hallgatni a vádlottat és a tanúk egy részét, valamint a szakértői vélemények ellentmondásait is fel kell oldani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek