Vége az üdülési jog szezonjának?

Tíz-tizenöt éve jól bevásároltak a családok üdülési jogokból, mostanra sokan egyre inkább tehernek érzik a helyhez kötött nyaralást. A feleslegessé vált üdülési jogot eladni vagy elcserélni lehet, de sokszor ráfizetéses az alku.

Ország-világIlijin Kinga2010. 04. 22. csütörtök2010. 04. 22.
Vége az üdülési jog szezonjának?

A ’90-es évek elején-közepén élte aranykorát Magyarországon az üdülési jog, sok fiatal család vásárolt belőle akár többet is - írja a Privátbankár.hu. A rendszerváltás után néhány évvel a legtöbb munkahely megszüntette a vállalati nyaralót, bezártak a minden évben biztos lehetőséget jelentő üdülők, és jó alternatívának tűnt befizetni az újfajta hosszú távú lehetőségre. Az üdülési jogot általában szállodák kínálták és kínálják olykor még ma is, apartmanjaikat fenntartási díj fejében veheti igénybe az üdülési jog tulajdonosa, minden évben egy-egy hétre. Egy apartmanra így 52 tulajdonos jut, ami a szállodának biztos bevételt, a jogok tulajdonosának biztos nyaralást jelent. Csakhogy a nyaralók idővel rájöttek, hogy a rendszerváltással nem csak a vállalati üdülők kora járt le, de az egyenletes életszínvonalé is, s a kötelező nyaralás így már bizony nem fenékig tejfel: könnyen lehet, hogy egy-egy szűkösebb évben spórolhatna a család az üdülésen, mégis elmennek, mert a fenntartási díjat mindenképp ki kell fizetni, a bőségesebb években pedig az bosszantja a kényszer-üdülőket, hogy a befizetett pénzen új helyeket is meglátogathatnának. Azt persze a vásárláskor még kevesen tudták, hogy néhány évvel később egy kétszemélyes, egyhetes tunéziai út is finanszírozható lesz annyiból, amennyit ugyanennyi személyre, ugyanennyi időre egy jobb apartmanért előre kifizettek.

Nem csoda hát, hogy egyre többen szeretnének szabadulni az üdülési jogtól. Internetes fórumokon és újsághirdetésekben is találni eladót, s szerencsére olykor vevőt is. Akinek mégsem sikerül a bolt, az általában cserélni próbál, s más családok apartmanjaiban tölt egy-egy nyári hetet, míg amazok az ő apartmanját használják. Az efféle cserére már külön közvetítőcégek is szakosodtak, amiken keresztül az üdülési jogok tulajdonosa akár egészen távoli, egzotikus vidékekre is eljuthat. A probléma csak az, hogy ezek a cégek a tagságért pénzt kérnek, s gyakran a cseréért is magas cseredíjat számolnak fel, ami újabb ráfizetés a tulajdonosnak - kivéve persze, ha épp a cserélgetés miatt vásárolta az üdülési jogot. Ilyen eset is előfordul ugyanis: akad, aki minden évben máshol tölti nyári szabadságát az üdülési jognak köszönhetően és semmi pénzért nem válna meg ettől a lehetőségtől.

Ezek is érdekelhetnek