Nyáron is Irány Pécs!

Már fél éve gondoskodik színesebbnél színesebb programokról Pécs, nyáron azonban a fesztiválozóknak is érdemes lesz Baranya felé venni az irányt. A megyeszékhely ugyanis rendkívüli programsorozattal, több száz fellépővel - a komoly- és könnyűzenétől a cirkusz- és utcaszínházi előadásokig - várja a tartalmas kikapcsolódására vágyókat.

Ország-világHardi Judit2010. 06. 27. vasárnap2010. 06. 27.
Nyáron is Irány Pécs!

Július 4. és 10. között egy hétre nem csak a kultúra, de a fúvószene fővárosa is lesz Pécs. A város életében először itt rendezik meg a Magyar Fúvószenei Nagydíjat. A héten 12 országból több mint 2000 közreműködő csaknem 200 koncerttel, 200 órányi zenei programmal szórakoztatja a zene szerelmeseit.

A fesztiválon részt vevő zenekarok három kategóriában, négy nehézségi szinten mérik össze tudásukat a tizenkét fős, nemzetközi szaktekintélyből álló zsűri előtt. Nem kicsi a tét: a legjobb zenekar a 13 ezer euró ösztöndíjazású Magyar Fúvószenei Nagydíjat viheti haza.

De nem csak a komolyzene kedvelőit várják a szervezők Pécsre, hiszen az idén tizedik születésnapját ünneplő Rockmaratontól (ami idén a Jubileumi jelzőt is megkapta) lesz hangos a Malomvölgyi Arborétum július 5-e és 11-e között. Több mint 100 zenekar négy színpadon és további négy helyszínen mutatja meg mi is az igazi rock and roll.

Július 9-től 25-ig igazán különleges és látványos családi szabadtéri program, a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál szórakoztatja majd a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesznek artisták, bohócok, bűvészek, nemzetközi művészek, tűzszínház, s minden, ami az igazi cirkusz-hangulathoz kell.

Hogy az egyetemisták se maradhassanak ki a buliból, az idén Pécsre költözik az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, vagy ahogy mindenki ismeri: az EFOTT. Július 13. és 18. között minden egyetemistának az európai kulturális fővárosban a helye, hiszen a legjobb hazai zenekarok mellett nemzetközi előadókat is hallhatnak. De lesznek sportprogramok, utcaszínházi előadások, kiállítások, fényfestés bemutatók is – hogy csak párat említsünk a számtalan lehetőség közül.

De ha nem elég az EFOTT, legyünk július 24. és augusztus 1-je között is Pécsett, hiszen ekkor rendezik meg az ICWiP-et (International Culture Week in Pécs – magyarul Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet), a dél-dunántúli régió egyetlen tematikus nemzetközi ifjúsági fesztiválját, amely magában foglal egy színvonalas nyári egyetemet is. A belváros utcáin és terein zajló tematikus rendezvény csaknem ezer külföldi vendéget vár az idén is.

Ördögkatlan Fesztivál néven augusztus 4. és 8. között a Bárka Színház – pécsi és baranyai intézményekkel karöltve – öt napon át számtalan helyszínen várja a „katlanlakókat”. A fesztivál a magyar zenei élet legjelesebbjeinek közreműködésével, nagyszabású koncert keretében emlékezik meg immár örökös fővédnökéről, a legendás énekesről, Cseh Tamásról. A programsorozat idei kiemelt vendége a Székelyföld lesz, de a szervezők fellépőket és látogatókat várnak Európából, Ázsiából és Amerikából is.

A kórusoké a főszerep augusztus 15. és 22. között, ugyanis ekkor rendezik meg a Pécs Cantat-ot, ahol több mint 1000 európai és nemzetközi énekes mutatkozik be. A hat műhelyben zajló rendezvény során – neves pécsi karnagyok és rangos külföldi szakemberek értő vezetésével – a résztvevők pécsi kórusokkal közösen tanulják Bartók és Kodály remekműveit, kortárs magyar szerzők darabjait, népszerű kórusműveket, melyeket koncerteken mutatnak be a város különböző helyszínein. Különleges élményt kínálnak az esti közös éneklések is, melynek során az egyedi atmoszférájú Dóm téren a város polgárai és a turisták is együtt énekelhetnek a nagy nemzetközi kórussal, valamint Pécs neves zenei együtteseivel.

A nyár utolsó fesztiválprogramjaként pedig a bábozók veszik uralmuk alá a várost: augusztus 23. és 28. között, a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál alkalmából, ahol ötven hazai és külföldi társulat várja a közönséget.

Ezek is érdekelhetnek