Fejedelmi nyugdíj a közellenségnek?

Tony Hayward, a British Petroleum vezetője, a BP „arca”, aki rengeteg bírálatot kapott a Mexikói-öbölben április óta tartó olajszennyezés kezeléséért, októberben távozik a cégtől. Ki van rúgva – de lehet, hogy vezetői állást kap a BP és az egyik orosz olajcég egyik közös vállalkozásában – tudta meg a BBC.

Ország-világA. Fodor György2010. 07. 27. kedd2010. 07. 27.
Fejedelmi nyugdíj a közellenségnek?

De hogy ne maradjon egyetlen fillér nélkül, azonnal nyugdíjat is kap, mégpedig évi 600 000 font összegben, ami nagyjából 205 millió forintot tesz ki. Robert Peston, a BBC gazdasági szerkesztője megjegyezte: az összeg rendkívül ellentmondásos. A BP nyugdíjaztatási szabályai kimondják: aki 2006 áprilisa előtt lépett be a cégbe, bármikor nyugdíjba mehet, ha elérte az 50 éves életkort. Hayward most 53 éves. A nyugdíja mellé kap még egyévi fizetést is, valamint egyéb pótlékokat, melyek teljes összege meghaladja az egymillió fontot (341 millió forint).

A BBC szerint Tony Haywardot igazából „nem is rúgták ki”, hanem közös megegyezéssel távozott, mert a BP igazgatótanácsa úgy érezte, hogy „tiszteletben kell tartania a Haywarddal kötött munkaszerződést”. Hayward 28 évvel ezelőtt geológusként kezdte karrierjét a BP-nél, 2007-ben lett a cég ügyvezető igazgatója. Akkor azt ígérte az újságíróknak, hogy „lézer-pontossággal” betartatja a biztonsági és megbízhatósági szabályokat.

Április 20-án azonban Louisiana partjainál felrobbant és elsüllyedt a BP fúrókútja, amely alaposan csorbította Hayward vezetői képességeinek hírét. A robbanás – amely megölt 11 embert – után Hayward kivívta az öböl menti emberek heves ellenszenvét. Ahelyett, hogy az olajszennyezéssel foglalkozott volna, kijelentette, hogy „vissza akarja kapni az életformáját”, meg különben is, az olaj nem számít, hiszen a Mexikói öböl „egy nagy óceán”. Kritikusai felrótták neki, hogy bár tudta, mi lett volna a dolga, azt nem végezte el, nem nagyon érdekelte a dolog, nem is érzett különösebb késztetést arra, hogy a hatalmas környezeti katasztrófával komolyan foglalkozzék.

Az amerikaiak Hayward miatt most nagyon haragszanak a britekre. Ez a rossz érzés még a brit-amerikai kapcsolatokban is bonyodalmakat okozott. Utódja állítólag előnnyel indult, hiszen amerikai: Bob Dudley Mississippi államban nőtt fel, rendkívül vonzódik a Mexikói öbölhöz és környékéhez. S az olaj sem folyik már a tengerbe – egyelőre...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek