Félelem nélkül indulnak Afganisztánba

Elhivatottan indul feladata teljesítésére Afganisztánba az a tíz magyar katona, akiknek a harci helikopterek helybéli hajózó állományának elméleti és gyakorlati kiképzése lesz a feladata.

Ország-világSzőrös Zoltán2010. 08. 26. csütörtök2010. 08. 26.
Félelem nélkül indulnak Afganisztánba

A misszióba indulók szokásos kibocsátó ünnepségét a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán még a múlt héten megtartották. Tegnapi szolnoki látogatása alkalmával Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök is találkozott a katonákkal.

A miniszter elmondta: a hétfői orvtámadás után – melyben Pappné Ábrahám judit törzsőrmesternő életét vesztette, további három katonatársa pedig megsebesült – az Afganisztánban tartózkodó magyar kontingens tagjai közül senki sem jelezte, hogy hazatérne. Az életveszélyesen megsérült zászlóst Magyarországra szállították, további kezelését a Honvéd Kórházban végzik. A támadásban nyolc napon túl gyógyuló sebesülést szenvedett egy orvos-hadnagy is, aki a helyszínen megkezdte társai ellátását.

Benkő Tibor vezérkari főnök hangsúlyozta: a most Afganisztánba induló katonák is veszélyes küldetést vállalnak, melyet csak egymásra figyelve és segítve tudnak eredményesen végrehajtani. Ugyanígy a család és a hozzátartozók támogatására is nagy szüksége van valamennyiüknek. Az Afganisztánban jelenleg szolgálatot teljesítő magyarok munkájának szakmai színvonalára a NATO szakemberei is felfigyeltek.

Az afganisztáni misszióban az ISAF – Nemzetközi Biztonsági Támogatási Erők – részeként nemcsak a 26 NATO-tagállam, hanem további mintegy húsz ország vállal feladatot. Pol-e Kumriban 2007 április elejétől került teljes egészében magyar irányítás alá a tartományi újjáépítési csoport.