Csodára készülnek Kecskeméten

Történelmi élménypark épül az Alföld „hírös városában”. Az ötlet a franciáktól származik, akik közös gazdasági társaság formájában is részt vesznek a projektben. A kecskemétiek azt várják, hogy a különleges látnivaló jóvoltából megtízszereződik a turistaforgalom a megyeszékhelyen.

Ország-világBorzák Tibor2010. 09. 29. szerda2010. 09. 29.
Csodára készülnek Kecskeméten

Bács-Kiskun megye fővárosában, Kecskeméten jelenleg is lázas építkezések folynak. Ezek közé tartozik például a Mercedes-birodalom, vagy a régi helyett felépülő fedett uszoda, ahol már komoly versenyeket is lehet majd tartani. De a városfejlesztők nem várták meg az említett intézmények ünnepélyes átadását, máris újabb projektbe kezdtek. Ahogyan ígérik: közép-európai csoda készül, amely felrázza majd a magyar turizmust.

A világhírű francia történelmi park, a Puy du Fou mintájára akarják létrehozni a „hírös város” legújabb látványosságát, s ehhez szakmai segítséget is kapnak a francia partnerektől, akik nemrég személyesen is tárgyaltak a megyei és városi vezetőkkel.

A részletekről egyelőre csak annyit árultak el, hogy a magyar történelem dicső korszakait mutatják be korhű jelmezekben, művészi előadásban. Az élménypark-építés első ütemében a nándorfehérvári csatát, a honfoglalást és az államalapítást keltik életre, a későbbiekben pedig Nagy Lajos kora, a Rákóczi- és az 1848/49-es szabadságharc elevenedik meg. A történelmi helyszíneket több ezer férőhelyes nézőtérről tekinthetik meg az érdeklődők, s nem csak szabadtéri programok lesznek, hanem fedett színházi előadások is.

A magyar-francia gazdasági érdekeltségű projektet hazai befektetők valósítják meg és ők is üzemeltetik majd. Az építkezés jövő nyáron kezdődik, s az első ütem költségei 83 millió forintra rúgnak.

Ezzel az attrakcióval azt remélik a kecskemétiek, hogy még több hazai és külföldi turistát tudnak a városukba csalogatni. A francia tapasztalatokat alapul véve akár tízszeresére is növekedhet a látogatók száma.

A tervek szerint 2013 nyarán nyitnák meg az élménypark kapuit, majd kétévente állnak elő újabb ötletekkel. Megtudtuk, hogy Bács-Kiskun megye történetét is bemutatják, méghozzá egy esti szabadtéri szuperprodukció formájában.

Ezek is érdekelhetnek