Elúszhat a családi pótlék

Az új tanévben komoly következménye lehet annak, ha egy diák 50 igazolatlan órát szed össze. Ha ez megtörténik, a szülő nem kaphat a csemetéje után családi pótlékot.

Ország-világBalogh Mária2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Elúszhat a családi pótlék

Alig kezdődött meg a tanév, a villámfelmérések azt mutatják: máris akadnak olyan nebulók szerte az országban, akik iskolakerülőknek tekinthetők: begyűjtötték az ötven igazolatlan órájukat.

Az augusztus végén hatályba lépett törvénymódosítás értelmében az iskolás korú gyermek után csak akkor kapna a szülő családi pótlékot – tanköteles csemete esetében ez az iskolalátogatási támogatást –, ha rendszeresen jár iskolába, tanórákra, vagy a hiányzását hivatalos módon igazolja. Az új törvény célja, hogy minden gyermek végezze el az általános iskolát, s ne forduljon elő, hogy a tankötelezettség végén, 16 éves korában számos fiatal még a nevét sem tudja rendesen leírni.

Az idei tanévtől a települési jegyzőnek tíz igazolatlan óra után figyelmeztetnie kell a szülőt. Ötven igazolatlan óra hiányzás után védelembe kell venni a gyermeket, valamint fel kell függeszteni a családi pótlék utalását.

Az ötven órát igazolatlanul hiányzó gyermek mellé eseti gondnokot rendelnek ki, s amennyiben ezt követően a diák már rendszeresen jár iskolába, a család havi részletekben megkaphatja az addig felgyűlt családi pótlékot. Ezt a pénzt – a gondnokkal egyetértésben, a család megélhetéséhez való hozzájáruláson túl – a gyermek szükségleteire kell fordítani: tanszerre, ruházatra, élelmiszerre, gyógyszerre, közlekedési bérletre, fizetős szakkörre, külön órára.

Ezek is érdekelhetnek